S vill utreda en andra station mer

Det krävs mer utredning och fler beslut för att placera ut en andra pågatågsstation. Det menar oppositionsråd Catherine Persson (S).
– Vi måste utgå från faktiska beslut i fullmäktige. Översiktsplanen är inte tillräcklig som underlag.
Trelleborg • Publicerad 5 november 2010
Foto: Henrik Rosenqvist

I förra veckan skrev TA att en utredning som kommunstyrelsen gjort lyfter fram Mellanköpinge eller järnvägsviadukten över 108:an som lämpliga tågstationer. Catherine Persson hade då inte sett förlaget och ville inte uttala sig.

– Jag tycker inte att det är riktigt seriöst att ta ett sådant här beslut på fem minuter. Vi har inte bestämt hur boendestrukturen kommer att se ut i Trelleborgs kommun i framtiden. Det påverkar befolkningsunderlaget och då är det inte självklart var stationerna ska ligga, säger hon efter att ha sett utredningen.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M) menar å sin sida att det är viktigt inte bara prata om behovet av en andra station utan också att peka ut var en sådan skulle kunna ligga.

– Att det ska bli två stationer har diskuterats länge. Genom att peka ut två alternativ sänder vi ut en viktig signal till Trafikverket, säger han.

Ulf Bingsgård föredrar personligen alternativet vid 108:an eftersom där finns plats för en station, men även annan verksamhet som skulle vilja finnas i anslutning till tåget. Catherine Persson har inte skapat sig någon favorit.

– Det är mycket som talar för Mellanköpinge, men vi vet inte hur byggande och boende kommer att se ut i framtiden, säger hon.

Ulf Bingsgård menar att det är på väster och i norr som kommunen kommer att expandera och att det är där behovet av transport kommer att finnas. Något som Catherine Persson inte är lika säker på.

Kommunstyrelsen rekommenderar fullmäktige att framföra till Trafikverket att en andra station bör ligga i Mellanköpinge eller vid 108:an. S deltog inte i beslutet.

Henrik Kilefors
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.