S vill satsa på unga och äldre

Näringslivet. 500 sommarjobb. 50-procentig ökning av föreningsstödet. Höjd kvalitet i skola och äldreomsorg. Det vill Socialdemokraterna i Trelleborg satsa på i budgeten 2014.
Trelleborg • Publicerad 18 juni 2013

På måndagen presenterade Socialdemokraterna i Trelleborg sina kompletteringar till femklöverns budget för 2014.

-Vi vill göra en hel del ordentliga satsningar, framför allt på unga och äldre, säger Catherine Persson (S), oppositionsråd i Trelleborg.

För att finansiera satsningarna vill S bland annat sänka målet för överskottet till drygt två miljoner kronor.

-Det kan man göra något enstaka år. Vi vill inte höja kommunalskatten eftersom det slår lika hårt mot alla. Istället hoppas vi på att det blir en socialdemokratisk regering efter valet som kan höja den statliga skatten för höginkomsttagare och ge högre statliga bidrag till kommunerna 2015, säger Catherine Persson.

S vill även sänka kostnaderna för ledningen på bildningsförvaltningen med 2,5 miljoner kronor, ta bort de politiska sekreterarna och sänka potten för evenemang.

I sitt förslag vill S röra om rejält i grytan när det gäller bostadsbyggandet och näringslivet.

-Vi måste ta krafttag för att få fram nya bostäder. Vi vill ha ett bostadspolitiskt program och en bostadspolitisk hearing med alla aktörer för att hitta hindren som stoppar byggandet, säger Catherine Persson. Vi vill även att det ska finnas en ordentlig bostadsförmedling.

Utvecklingsbolaget vill S göra till ett renodlat turistföretag.

-Näringslivsfrågorna bör samlas under kommunstyrelsen, med en gemensam plattform för politiker, tjänstemän och företagare, säger Catherine Persson.

S vill också utveckla Västra småbåtshamnen och hela området kring hamnen.

-Vi vill göra det attraktivt, både för dem som har båt i hamnen nu och för allmänheten, säger Catherine Persson.

I sitt budgetförslag vill S även höja anslaget till föreningar så att det blir en höjning med 50 procent. Mer personal inom äldreomsorgen och ett omvårdnadsläger för unga samt chans till karriärutveckling inom äldreomsorgen, vill S också ha med i budgeten. En satsning på matte, svenska och engelska i skolan och mer personal i förskola och på fritidshem samt 500 sommarjobb 2014 föreslår S.

Sammanlagt vill S satsa drygt 25 miljoner kronor mer än femklövern i budgeten 2014.

Martin Falkenby
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.