Annons

S vill satsa mer på äldrevården

I stort sett kommer socialdemokraterna i Trelleborg troligen att säga ja till alliansens budgetförslag för 2008.
Trelleborg • Publicerad 25 oktober 2007

– Om nu alliansen tar de förslag som ligger till budgetsammanträdet i kommunstyrelsen, säger Catherine Persson (s), oppositionsråd i Trelleborg.

En utgift som s kommer att säga nej till är att investeringen i värmeslingor på Vångavallen.

Annons

– Vi menar att man inte bör satsa ett antal miljoner på det innan vi vet hur det ligger till med en eventuell ny arena, säger Catherine Persson.

Socialdemokraterna vill också satsa mer pengar än alliansen på äldrevården.

– Det handlar inte först och främst om att bygga nytt, utan om innehållet i vården, säger Catherine Persson.

Socialdemokraterna har listat ett antal småsaker som ökar livskvalitén i vardagen för de äldre, bland annat att få stiga upp när man vill, att kunna få mat som man gillar, att få hjälp när man behöver, att kunna göra utflykter ibland och att känna trygghet. – Vi vill satsa tio miljoner kronor mer än alliansen under de närmaste tre åren, säger Catherine Persson. Exakt vad pengarna ska användas till är inte klart, men vi menar att de ska finnas som en resurs inom äldrevården, att ta i anspråk när behoven kommer.

Förutom sakerna som ska höja de äldres livskvalité menar s att personalens möjligheter till heltid ska återinföras, att man ska satsa på möjligheter för bland annat sjuksköterskor att kunna forska på delar av arbetstiden och att det ska bli mer attraktivt att bli chef inom äldreomsorgen.

– Vi måste se till att vi kan rekrytera personal, säger Catherine Persson.

S vill finansiera satsningen med utdelning på tio miljoner kronor från bolaget Östersjöterminalen och behålla skatten oförändrad.

S menar också att man vill hålla frågan om att bygga om Köpingeskolan öppen. S skriver under på den satsning på förskolan som planeras, där antalet barn per årsarbetare ska ner till 5,9 från dagens 6,3.

S vill även återuppta arbetet med "det goda Öster", starta en dialog med anderslövsborna om badpengarna kan användas till ett allaktivitetshus i stället och satsa en kvarts miljon kronor på en förberedande folkhälsosatsning. Dessutom vill s utreda vem som ska ansvara för exploatering, marknadsföring, turism och näringslivsfrågor.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons