Annons

S vill inte slopa entreprenaderna

Det finns ingen önskan hos s i Vellinge att vrida klockan tillbaka till att ha så gott som allt i kommunal regi. Men man tycker att privatiseringen gått för långt
Trelleborg • Publicerad 14 februari 2008

- Barnomsorgen kommer under detta år att ligga på cirka 50/50. Där menar vi att det borde vara 70 procent i kommunal regi och 30 procent utlagt, säger Mats Tindberg, som sitter som andre vice ordförande i M-nämnden i Vellinge.

Mats Tindberg menar att det inte är vare sig möjligt eller önskvärt att Vellinge går tillbaka till att ha lika lite som Trelleborgs kommun utlagt på entreprenad. - Men vi tycker att det inom vissa områden har gått för långt i Vellinge, säger han. Inom äldrevården finns det ju i stort sett inget vanligt äldreboende kvar i kommunal regi. Då menar vi att det inte finns någon valfrihet längre, eftersom man inte kan välja ett kommunal alternativ.

Annons

I sin skuggbudget för 2008 som socialdemokraterna presenterade i höstas sade de att de vill ta fram en plan för hur minst hälften av det som ligger ute på entreprenad inom vård och omsorg ska tas tillbaka i kommunal regi. På den tekniska sidan menar socialdemokraterna i Trelleborg att de vägar som lagts ut på de boende borde tas tillbaka i kommunal regi.

- Vi menar att det är orättvist. Vissa får betala för andra vägar via skatten, men själva bekosta vägarna i närområdet, säger Mats Tindberg.

I skuggbudgeten föreslog s att alla vägföreningar som ville det skulle kunna begära att kommunen tar över ansvaret för väghållningen. För att inte belasta kommunens budget för hårt föreslår s att man skulle ta några föreningar åt gången. Övertagandet skulle också ske på olika villkor beroende på hur välskötta vägarna är.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons