Annons

S vill ge anställda extralön

Socialdemokraterna vill ge de anställda i kommunen en extrabonus i januari. Varje anställd skulle i genomsnitt få 6 000 kronor minus sociala avgifter och skatt.
Trelleborg • Publicerad 7 december 2012

Men de styrande partierna i kommunstyrelsen säger nej till förslaget.

Det är det goda resultatet för året som kommunen beräknas få som ligger bakom S-förslaget. Bakgrunden är att kommunen under året fick ett oväntat tillskott till resultatet i form av en återbetalning av sjukförsäkringspremierna på 34,7 miljoner kronor. Det handlar om premier som betalades in under 2007 och 2008. Anledningen till att premierna betalas tillbaka är att det varit betydligt färre sjukersättningsfall än väntat.

Annons

– Vi menar att det här är pengar som de anställda avstått ifrån i löneförhandlingar och att de därför ska gå tillbaka till de anställda, säger Catherine Persson (S), oppositionsråd.

S föreslår att 60 procent av pengarna, cirka 21 miljoner kronor, ska gå direkt tillbaka till de anställda i form av en extralön.

– Den skulle ha kunnat betalas ut i januari, säger Catherine Persson.

25 procent av pengarna vill S använda till ett program för karriärutveckling och resten av pengarna, 15 procent, skulle gå till arbetsmiljöutbildning för de anställda.

Efter votering föll dock S-förslaget med röstsiffrorna nio mot fem.

– Det finns inte utrymme att använda pengarna på det sätt som S föreslår, menar kommunalrådet Ulf Bingsgård (M). Vi ser redan nu att skattekraften kan komma att minska framöver på grund av lågkonjunkturen.

Martin Falkenby
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons