S: skrota Lagomtjänst och ta om från början

Socialdemokraterna vill skrota Lagomtjänst och ta ett helhetsgrepp på hur kommunen ska arbeta med arbetsmarknadsinsatser. Alliansen däremot lyckades driva igenom att bolaget ska leva vidare.
Trelleborg • Publicerad 9 april 2011
Foto: Claes Nyberg

– Vi menar att man måste bestämma sig för hur kommunen ska driva sin arbetsmarknadspolitik i stort, säger Catherine Persson (S), oppositionsråd i Trelleborg. Det bästa vore att lägga ned Lagomtjänst och börja om från början igen.

Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg, är av motsatt uppfattning.

– Vi menar att det här är en väldigt lyckad verksamhet som ger människor som varit borta från arbetsmarknaden under lång tid en chans att komma igång igen, säger Ulf Bingsgård.

Han anser också att verksamheten nu fått ett lyft.

– De sista delarna av tveksamheter som funnits har rensats bort och det har blivit en nystart, säger han. Då vill inte vi sänka de anställda genom att dra bort stödet.

På kommunstyrelsens sammanträde i torsdags blev det lång diskussion om Lagomtjänst, som bytt namn till Jobbservice syd.

Till slut fattade man beslut om att gå vidare enligt företagets eget förslag. Det går ut på att kommunen ska fortsätta att stödja verksamheten, men trappa av det garanterade stödet under en period fram till 2015. År 2016 ska Jobbservice syd stå på egna ben och konkurrera med andra företag om att få göra tjänster åt kommunen.

Alliansen och MP röstade för medan S var emot. SD lade ned sina röster.

– Vi menar att så länge kommunen är med så handlar det inte om ett socialt företag. Det blir ju konstigt om kommunen styr bolaget och samtidigt ska handla upp av det, säger Catherine Persson.

Hon vänder sig inte mot själva tanken att kommunen ska satsa på den här sortens verksamhet.

– Men det finns andra alternativ. Man kan driva det i egen kommunal regi eller man kan starta ett socialt företag utan kommunal inblandning. På andra håll ger man till exempel verksamhetsbidrag till sociala företag, säger hon.

Catherine Persson menar också att det finns problem med att kommunen satsar pengar i ett företag som man sedan skänker bort.

– Även om det handlar om ett ädelt syfte ska vi ju först och främst värna kommunens intressen, säger hon.

Martin Strandberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.