Annons

S och LO vill ta krafttag mot svartjobb

Allt för mycket skattepengar försvinner när oseriösa företag vinner offentliga upphandlingar. Det hävdar Socialdemokraterna och LO.
Trelleborg • Publicerad 11 december 2012
Foto: Tomas Nyberg

Socialdemokraterna i Trelleborg vill därför att kommunen ändrar sina upphandlingsregler för att säkerställa att fler vita jobb skapas, och därmed få in mer skattepengar.

– Vi behöver skattepengar för att kunna säkerställa välfärden, säger Catherine Persson (S), oppositionsråd i Trelleborgs kommun.

Annons

Tanken om att strama upp upphandlingarna har funnits länge inom LO och Socialdemokraterna. I Malmö stad är man redan igång med att jobba brottsförebyggande inom upphandlingsområdet.

– Det handlar bland annat om att säkerställa att företag som erbjuder osunda arbetsvillkor, med till exempel låga löner och inga pensionsinbetalningar, inte får uppdrag, säger Thomas Westman, ordförande i LO-sektionen Trelleborg-Vellinge.

För att minimera svartjobben vill Socialdemokraterna införa en kontrollfunktion där man noggrannare ska kontrollera att leverantörer och underleverantörer håller sig till arbetsrättsliga avtal.

I skrivelsen till kommunstyrelsen vill S också skapa större möjligheter till jobb för dem som står utanför arbetsmarknaden, genom att skriva in så kallade sociala klausuler när man upphandlar. Sociala klausuler kan till exempel vara att kommunen kräver att en viss andel av arbetstillfällena hos det företag som vinner upphandlingen ska gå till långtidsarbetslösa eller ungdomar.

Ann Ekstrand
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons