S-kvinnor kräver mer jämlika gatunamn

S-kvinnorna i Trelleborg skriver till kommunstyrelsen och kräver återigen att fler gator och torg får namn efter berömda kvinnor.
Trelleborg • Publicerad 16 februari 2009
S-kvinnorna i Trelleborg kräver att författarinnan Victoria Benedictsson får en gata uppkallad efter sig. Bild: Scanpix
S-kvinnorna i Trelleborg kräver att författarinnan Victoria Benedictsson får en gata uppkallad efter sig. Bild: ScanpixFoto: 

– Vi har fört fram vår åsikt vid flera tillfällen tidigare, men mött liten respons, säger Lena Näslund, ordförande i S-kvinnorna i Trelleborg. Nu tycker vi till exempel att det är dags att döpa ett torg eller en gata efter Victoria Benedictsson.

I sitt brev påpekar S-kvinnorna att det i Trelleborg bara finns sju gator som döpts efter kvinnor.

Victoria Benedictsson är född i Domme, Alstads socken 1850. Hon skrev sina romaner under pseudonymen Ernst Ahlgren.

– Hon är väl värd att uppmärksamma. Hon upplever just nu någon av en renässans, inte minst internationellt. Hennes skådespel Den bergtagna uppfördes 2007 på National Theatre i London. Under hösten 2008 har en intensiv debatt pågått om hennes författarskap och hur det hanterades efter hennes bortgång, säger Lena Näslund. Det verkar inte som om man förstår värdet av att uppmärksamma henne här i Trelleborg.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.