S-kvinnor i Skåne vill inte ha Pekgul

Skånes s-kvinnor vill ersätta Nalin Pekgul som ordförande för socialdemokraternas kvinnoförbund.
Trelleborg • Publicerad 6 mars 2007
Lena Näslund, Smygehamn, vill tillsammans med övriga skånska s-kvinnor ersätta Nalin Pekgul som ordförande i kvinnoförbundet. Arkivbild: Lars Ottosson
Lena Näslund, Smygehamn, vill tillsammans med övriga skånska s-kvinnor ersätta Nalin Pekgul som ordförande i kvinnoförbundet. Arkivbild: Lars OttossonFoto: 

– Vi vill ha Veronica Palm från Östergötland som ordförande. I så fall ställer även Britt Öhman från Örebro upp som förbundssekreterare, säger Lena Näslund, Smygehamn, ordförande för de skånska s-kvinnorna och ledamot av förbundsstyrelsen.

Det är i ett brev till förbundsstyrelsen som s-kvinnorna i Skåne tillsammans med flera andra distrikt för fram åsikterna.

– Det handlar bland annat om att Nalin Pekgul inte sitter i riksdagen, säger Lena Näslund. Det har kvinnoförbundets ordförande tidigare alltid gjort.

Att Nalin Pekgul inte sitter i riksdagen innebär att kvinnoförbundet tvingats betala hennes lön.

– Vi har inte stora resurser, säger Lena Näslund. Under den här tiden har vi bara haft råd att ha en halvtid som sysslat med internationella frågor. Det och jämställdheten är ju våra två viktigaste områden.

Förutom de rent praktiska frågorna finns det också kritik från Skånes s-kvinnor mot det sätt som frågan om sextimmarsdagen har skötts.

– Plötsligt beslutades att vi inte längre skulle driva frågan, säger Lena Näslund. Frågan har hanterats på ett dåligt sätt.

För de skånska s-kvinnorna var det en överraskning eftersom just kravet på sex timmars arbetsdag varit en mycket viktig fråga för s-kvinnorna genom åren.

– Vi vill ju ha lagstiftning som siktar på sextimmarsdagen, säger Lena Näslund.

Socialdemokraternas kvinnoförbund har sitt val av ny ordförande i sommar. Nalin Pekgul har aviserat att hon ställer upp för omval.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.