Annons

S-kvinnor blev 100 år

Kvinnorörelsen är viktig för att omdana samhället. Så motiverade Margareta Winberg sitt framträdande på den socialdemokratiska kvinnoklubbens 100-årsjubileum.
Trelleborg • Publicerad 26 augusti 2006
Före detta ministern och nuvarande ambassadören Margareta Winberg hylla den socialdemokratiska kvinnoklubben när hon gjorde sitt enda framträdande under den svenska valrörelsen. Bild: Tomas Nyberg
Före detta ministern och nuvarande ambassadören Margareta Winberg hylla den socialdemokratiska kvinnoklubben när hon gjorde sitt enda framträdande under den svenska valrörelsen. Bild: Tomas NybergFoto: 

Detta var nuvarande Brasilienambassadörens enda framträdande under årets valrörelse.

– Det är viktigt att uppmärksamma kvinnoklubben, sade hon när hon stod i talarstolen efter att Lena Näslund tagit emot gratulationer för 100-åringens räkning.

Annons

Före Margareta Winberg sjöng Taubekören ett antal av Evert Taubes visor. Hon anknöt direkt till hans texter och utifrån dem beskrev hon de framgångar som nåtts för jämställdhetssträvandena. För en del år sedan väckte Margareta Winberg uppmärksamhet med sina uttalanden om kvinnosynen i Taubes texter.

– Det finns saker som är likadana nu som då, sade hon och beskrev kvinnors situation i Brasilien med fattigdom och prostitution.

– Det är ett samhälle som gett upp kampen för människors värdighet, fortsatte hon och lade Tyskland och Holland till listan över sådana länder.

– Marknaden måste ha sin begränsning.

Huvuddelen av talet ägnades åt en tillbakablick på vad som uppnåtts, från det att kvinnorna blev myndiga i slutet av 1800-talet till dagens situation.

– 100 år räckte inte för att göra det färdigt, sammanfattade hon.

Kvinnoklubben i Trelleborg är med sina 100 år en av de äldsta i landet och, enligt ordförande Lena Näslund, en av de största i Skåne. Redan för 99 år sedan gick klubben med i Trelleborgs Arbetarekommun och kvinnorna blev fullvärdiga medlemmar i partiet.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons