Annons

S kritiserar femklövern efter lasarettsbesparingar

Den styrande femklövern i Trelleborg borde reagera mot de kraftiga besparingskraven på Trelleborgs lasarett. Det anser Socialdemokraterna som nu riktar kritik mot sina politiska motståndare. "Man måste ha respekt för att regionens beslut är regionens. Detta är ett lågvattenmärke från Socialdemokraternas sida", säger Ulf Bingsgård (M), ordförande i kommunstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 17 februari 2012
Trelleborgs lasarett.
Trelleborgs lasarett.Foto: 

Socialdemokraterna menar att nedskärningarna på Trelleborgs lasarett kommer att göra att kostnaderna för vård- och omsorg kommer att öka kraftigt i Trelleborgs kommun. En anledning är att lasarettet arbetar för att förkorta vårdtiderna. Därmed ser man risken att patienterna kommer att behöva mer vård och rehabilitering när de skrivs ut.

– Man trycker ut sjukare och sjukare människor från sjukhusen. Långsiktigt är det en fara för kommunerna om människor inte blir rehabiliterade ordentligt. Detta är en viktig fråga för Trelleborg. Då borde man också reagera som Trelleborgspolitiker och ta en diskussion med sina partikamrater i regionen, säger Marianne Pettersson, gruppledare för Socialdemokraterna i socialnämnden.

Annons

Ulf Bingsgård tycker inte att det finns något fog för kritiken.

– Det är spekulationer som det inte finns belägg för. Det är ett dåligt sätt att på lokal nivå driva opinion i regionfrågor. Vi ska inte lägga oss i regionens beslut lika lite som regionen ska lägga sig i kommunens beslut. Regionen har sitt ansvar och det kan de inte lasta över på kommunen, säger han.

Du sitter själv som ledamot i regionfullmäktige. Vad har du gjort för Trelleborgs lasarett?

– Jag har varit med i diskussioner i regiongruppen. På samma sätt som andra talar för sitt så talar jag för Trelleborg. Men det finns en samstämmighet inom femklövern om budgeten.

Socialdemokraterna i regionfullmäktige har föreslagit en höjning av landstingsskatten med 60 öre.

– Skattehöjningen bidrar inte enbart till att fridlysa vården från nedskärningar utan garanterar också att regionen tar sitt arbetsmarknadspolitiska ansvar, säger Anne-Marie Hansson (S), ledamot i regionfullmäktige.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons