Annons

S kräver miljoner mot ungdomsarbetslöshet

Socialdemokraterna i Trelleborg kräver att kommunen satsar minst fem miljoner kronor nästa år för att motverka arbetslösheten bland unga
Trelleborg • Publicerad 1 oktober 2009
Foto: 
Oppositionsrådet Catherine Persson kräver nu att kommunen satsar minst fem miljoner kronor mot ungdomsarbetslösheten i Trelleborg.
Oppositionsrådet Catherine Persson kräver nu att kommunen satsar minst fem miljoner kronor mot ungdomsarbetslösheten i Trelleborg.Foto: 

TRELLEBORG. – Vi måste ta krafttag mot ungdomsarbetslösheten, säger Catherine Persson, oppositionsråd i Trelleborg.

S föreslår att minst fem, kanske upp till åtta miljoner kronor, ska satsas på åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten under 2010. Troligen krävs det lika mycket pengar 2011, enligt S.

Annons

– Jag har räknat på det och kommit fram till att fem, sex miljoner är det minsta som behövs, säger Catherine Persson.

Catherine Persson säger att det egentligen borde vara staten som tar fram åtgärderna.

– Men när staten inte tar sitt ansvar måste vi göra något. Vi kan inte låta en hel generation gå förlorad, säger hon.

I Trelleborg är 648 personer i åldrarna 18–24 år arbetssökande, enligt S. 287 personer i samma åldersgrupp är helt arbetslösa.

Rent konkret kräver S att praktikplatser för ungdomar ska ordnas i olika kommunala verksamheter, liksom i olika företag och ideella föreningar. Kommunen ska också ta fram traineeplatser för nyutbildade akademiker. För dem som missat skolan vill S ha kompletterande undervisning med praktik för att nå fullständiga betyg på grundskole- och gymnasienivå.

– Det är ju en femtedel av de helt arbetslösa som saknar gymnasieutbildning, säger Catherine Persson.

Enligt S förslag skulle kommunen gå in och stötta med bidrag till dem som får praktik hos ideella föreningar och företag.

– Framför allt handlar det om att hitta handledare nu när det är lågkonjunktur och det redan är tufft, säger Catherine Persson.

Lucas Dietrichson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons