Annons

S ger hård kritik mot alliansen

Trelleborgs kommun börjar likna en diktatur. Det menar oppositionsrådet Catherine Persson (S).
Trelleborg • Publicerad 19 november 2010
Oppositionsrådet Cathrine Persson (S).
Oppositionsrådet Cathrine Persson (S).Foto: 

Catherine Persson är upprörd över att trelleborgsalliansen på torsdagen meddelade att de tänker föreslå att posten som andra vice ordförande i nämnderna, som nu innehas av S, tas bort och att man istället inrättar arbetsutskott som ska bereda ärenden.

– Oppositionsarbete är av tradition knutet till posterna som oppositionsråd och första eller andra vice ordförande. Och då har det också varit kopplat tid och pengar till de uppdragen, som gjort att politiker har kunnat vara hemma från sina arbeten, säger hon.

Annons

Catherine Persson är också orolig för att Trelleborgs kommun i framtiden bara kommer att vara representerat av alliansen, när man besöker andra kommuner och länder.

– Det känns overkligt. Man jobbar inte så i Sverige. När vi åker till andra länder så åker man alltid med både majoritet och opposition för att tydligt visa att vi kan prata med varandra och att vi ger förutsättningar både för de som har makten och de som har avvikande åsikter, säger Catherine Persson och menar att Trelleborg börjar inta samma inställning till oppositionsarbete som man har i "Vitryssland och en del afrikanska länder".

Kommunalrådet Ulf Bingsgård tycker att Catherine Persson är fel ute.

– Socialdemokraterna kommer att få två platser av sex i arbetsutskotten istället för en plats som andre vice ordförande. Och Sverigedemokraterna, som inte haft någon möjlighet att påverka i de beredande sammanhangen och få insyn i något får nu en plats i arbetsutskotten. Det kallar hon en begränsning av oppositionen. Det visar hur dåligt underbyggd hennes kritik är, som vanligt, säger Ulf Bingsgård.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons