Annons

Ruskigt roligt med rugby i repris

Rugby på schemat hör knappast till det vanliga för svenska skolbarn. För somliga av dem är därför Pingvins Rugbyskola en efterlängtad repris.
Trelleborg • Publicerad 26 juni 2007
Bild: Malin Palm
Bild: Malin PalmFoto: 

-Det är en bra chans att prova på något annorlunda, säger Rhod England, om sporten som är betydligt större i hemlandet England.

Rhod England tränar vanligtvis damlaget och juniorerna i Pingvin RC, men tycker att rugbyskolan är en viktigt del av klubbens verksamhet. Rugby är en liten sport i Sverige så det gäller att hitta dem i tidig ålder, säger han.

Annons

Rugbyskolan startade första gången förra sommaren och sedan dess är det många som frågat efter ytterligare en omgång.

I år deltar runt 27 ungdomar mellan sju och 13 år.

Flera av deltagarna från förra sommaren har blivit kvar i klubben, andra är helt nya. Nikola Krstevski och Jens Larsson spelar för allra första gången.

-Vi ska inte på semester i sommar så jag gör det här i stället för att bara sitta hemma. Jag gillar det, det är mycket energi! säger Nikola Krstevski.

-Jag har flera kompisar som spelar rugby och de tyckte att jag skulle prova, säger Jens Larsson.

Ungdomarna är indelade i två grupper efter ålder och storlek. Men enligt Rhod England kan de snart spela tillsammans, efter att de lärt sig samma teknik på var sitt håll.

Både tränare och ungdomarna själva är överens om att rugby är en sport för alla, stor

som liten.

Låg skaderisk

Än så länge är ingen särskilt lerig och det syns inga hårda tacklingar på plan. Nu är det nämligen grundteknik som gäller.

Annons

Den yngre gruppen ger sig in i en övning som går ut på att rycka av ett band som hänger på motståndarens höft. Den som springer eller väjer snabbast, vinner.

Syftet med att undvika närkontakt är delvis att minska skaderisken.

-Här övar vi in tekniken för tackling genom att de lär sig att fokusera på mittenpartiet, för det är det man använder när man tacklar, säger Rhod England.

Tränarna, som är minst lika röda i ansiktet av ansträngning som spelarna själva, är från juniorlaget.

[-]Det är en bra chans för juniorerna att inte bara spela. Och så får alla i klubben jobba i samma riktning, säger Rhod England.

Inte bara träning

Men det är inte bara spel som gäller under det halvdags långa passet. Vid varje träningstillfälle har de någon form av undervisning. Det pratas om mat och kost, hur man undviker skador och om doping. Ibland kommer någon utifrån och pratar, bland annat Röda Korset och polisen.

-De är visserligen små, men man måste börja någonstans, säger Lena Persson, kassör i Pingvin RC.

Rugbyskolan pågår på Pilevallen denna och nästa vecka, varje förmiddag, måndag till torsdag.

Christina Malmberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons