Annons

Rullande service för bokmalar

Det finns inga dåliga väder – bara bra böcker. Under sommaren har bokbussen tagit extraturer för alla lässugna semesterfirare. Trelleborgs Allehanda följde med under det sista stoppet.
Trelleborg • Publicerad 9 augusti 2012
Alba Krämer, Stella Magnusson och Madigan Krämer läser så mycket de kan själva. Men långa böcker de lånar hem får föräldrarna läsa högt.
Alba Krämer, Stella Magnusson och Madigan Krämer läser så mycket de kan själva. Men långa böcker de lånar hem får föräldrarna läsa högt.Foto: 
Elias Stelter lånar en ny bok som han hoppas är riktigt spännande. Maria Hansson sommarjobbar på bokbussen och tycker om att ge tips och råd.
Elias Stelter lånar en ny bok som han hoppas är riktigt spännande. Maria Hansson sommarjobbar på bokbussen och tycker om att ge tips och råd.Foto: 
På sommaren är det nästan bara deckare som gäller, menar Lennart Andersson som kör bokbussen från by till by.
På sommaren är det nästan bara deckare som gäller, menar Lennart Andersson som kör bokbussen från by till by.Foto: 

– Hit kommer det alltid mycket folk. Beddingestrand är ju så fullt av sommargäster som vill läsa. Och det spelar ingen roll vilket väder det är. Om det är dåligt väder sitter de inne och röker. Då luktar boken rök när den kommer tillbaka. När det är fint väder tar de med sig boken till stranden, då är den full med sand när den lämnas in, säger Lennart Andersson.

Han jobbar på Trelleborgs bibliotek och kör bokbussen som under sommaren har haft extra turer till Beddingestrand. Men i måndags gick sista lasset. Nu är det vardagsturer som gäller igen.

Annons

Under den sista extraturen kommer runt femton människor till bussen. I en halvtimme stannar den i en liten parkeringsficka en bit från mataffären i Beddingestrand.

– Jag älskar bokbussen. Den är perfekt för mig. Jag har en butik i Smyge och hinner inte till stan och låna där, säger Cecilia Krämer som, tillsammans med sina två döttrar och deras kompis, lånade runt tjugo böcker.

Hon tycker bokbussen har stora fördelar jämfört med ett vanligt bibliotek.

– Här är det lättare att hitta och personalen är så trevlig och hjälper en snabbt, säger hon.

Inne i bussen är det varmt och fuktigt. Då och då kommer glada människor upp för de branta trappstegen och säger hej. En av dem är Ulla Lindström. Hon har ett sommarhus i Beddingestrand. Hemma för henne är Tyresjö i Stockholm.

– Jag lämnade tillbaka den senaste boken jag läst. Niceville, den var verkligen bra. Under somrarna har jag många barnbarn på besök. Vi lånar både vuxenböcker, tidningar och barnböcker från bokbussen.

Enligt Lennart Andersson är det en bokgenre som är överlägsen under sommartid:

– Runt 80-90 procent av det vi lånar ut är deckare. Oftast vill de låna riktiga böcker. Men de som reser bort lånar mycket e-böcker, säger han.

Han får hjälp av Maria Hansson som sommarjobbar på bussen. När hösten börjar ska hon återgå till universitetet där hon utbildar sig till bibliotekarie.

– Detta är ett jättebra sommarjobb. Det är kul att tipsa folk som kommer hit. Jag brukar även lägga fram böcker som jag vill rekommendera, säger hon.

Annons

Då kommer Elias Stelter och hans mamma Katarina Stelter in i bussen. De ska lämna tillbaka en bok som Elias har lånat på sin skola.

– Jag lånar inte böcker i vanliga fall. Jag köper istället, säger Katarina Stelter.

Men hennes son tar sig en titt och hittar en ny bok som han tänker läsa: Trillingarna av Mårten Sandén.

– Jag tror att den är spännande. Hoppas det.

Läser du mycket?

– Ja, oftast läser jag ut en bok ganska snabbt. Men på somrarna läser jag inte lika mycket. Då är jag ute och gör andra saker istället.

Sanna Wahanta
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons