Annons

Rugby ger pensionärer en kick i livet

Rugby för seniorer, går det? Ja, inom ramen för ”Senior Sport School” har ett gäng seniorer fått testa alla möjliga sporter, och de har hur kul som helst när de spelar gå-rugby. Undervisade av tuffa spelare från svenska mästarna Pingvin RC.
Trelleborg • Publicerad 1 december 2022 • Uppdaterad 2 december 2022
Gärna rugby – men först en lättare uppvärmning. Senior Sport School är ett ”hälsoäventyr” för seniorer som vill testa nya sporter och lära sig mer om hälsa och matlagning.
Gärna rugby – men först en lättare uppvärmning. Senior Sport School är ett ”hälsoäventyr” för seniorer som vill testa nya sporter och lära sig mer om hälsa och matlagning.Foto: Tomas Nyberg

Carl Savimaki, coach för Pingvins A-lag, har fullt sjå att förklara de lite knepiga reglerna i rugby för ett gäng 65- till 83-åringar. Fast han envisas förstås med att kalla motståndarna för ”hajar” och jämför passningsspelet med att skicka varor på det löpande bandet i en kassa.

– Man passar åt sidan, precis som när man scannar varor, ropar Carl. Då låter det ”beep” från kassan, så alla måste säga ”beep” när de passar!

Annons

Glatt skrattande och ”beepande” övar seniorerna sitt passningsspel.

Pingvins Carl Savimaki tränar passning med Bengt Söderling när Senior Sport School testar ”walking rugby”, där man går lugnt och aldrig tacklar.
Pingvins Carl Savimaki tränar passning med Bengt Söderling när Senior Sport School testar ”walking rugby”, där man går lugnt och aldrig tacklar.Foto: Tomas Nyberg

Här saknas innehåll

Det är ”Senior Sport School”, ett kommunsponsrat initiativ av Riksidrottsförbundet där seniorer under tolv veckor besöker olika föreningar. Där får de dels delta i teoretiska tematräffar kring hälsa och matlagning, dels prova på olika idrotter som innebandy, badminton, vattengympa, boxning och rugby.

Om det låter väl brutalt ska tilläggas att all aktivitet är åldersanpassad. Boxningen sker bara mot ”mitsar”, alltså tjocka handskar. Och rugbyn är en gå-variant, ”walking rugby”, där motståndaren stoppas inte genom tacklingar utan genom att lägga händerna på hens axlar.

Lurad! Eva Andersson snabbpassar bakåt under träningen med Pingvins damlagstränare Tim Schumacher.
Lurad! Eva Andersson snabbpassar bakåt under träningen med Pingvins damlagstränare Tim Schumacher.Foto: Tomas Nyberg

Syftet är att få ut folk och aktivera dem igen efter pandemin. Och i förlängningen skapa ett hälsosamt åldrande och motverka ofrivillig ensamhet. Och det gör det, om man ska tro gruppen vi träffade hos Friskis & Svettis i Föreningarnas hus. De har mer eller mindre blivit en skolklass på nytt.

– Det här är det bästa på länge. Vi har 23 anmälda i gruppen och alla kommer varenda gång, säger Bengt Andersson från Friskis lyriskt.

”Det är ett härligt gäng, alltid livliga och positiva”, säger Friskis & Svettis Bengt Andersson om höstens grupp i ”Senior Sport School”.
”Det är ett härligt gäng, alltid livliga och positiva”, säger Friskis & Svettis Bengt Andersson om höstens grupp i ”Senior Sport School”.Foto: Tomas Nyberg

– Det är fantastiskt, en kick i livet, menar deltagaren Anki Billenqvist.

– Man har fått möjlighet att prova olika sporter, och saker som matlagning. Men framför allt den sociala biten är viktig, tycker Anita Ekman.

Men ska ni verkligen spela rugby?

– De säger det! säger Anki Billenqvist med ett skratt. Vi har provat det en gång innan, men vi kom inte riktigt överens med bollen. Det är lite bakvänt, man ska ju inte kasta framåt utan bakåt.

Senior sport school riktar sig till 60-plussare, som under lättsamma former får prova på olika idrotter. Syftet är att skapa ett hälsosamt åldrande och motverka ofrivillig ensamhet.
Senior sport school riktar sig till 60-plussare, som under lättsamma former får prova på olika idrotter. Syftet är att skapa ett hälsosamt åldrande och motverka ofrivillig ensamhet.Foto: Tomas Nyberg

Efter en lätt uppvärmning kör gruppen igång med spel, fast inte någon riktig match där man räknar poäng. Det ska vara lek. Men det kan gå vilt till ändå när pulsen höjs, den äggformade bollen flyger och spelare krockar.

Annons

– Ha ha, herregud, det är som en hönsagård! skrattar Anki Billenqvist.

Inga-Lill Mattsson pustar ut, och kommer med en allvarlig reflektion:

– I allt detta tokiga så har vi ju roligt i alla fall. Och det här är något jag tror alla behöver. Alldeles för många sitter hemma och är inaktiva och ensamma.

Det enda seniorgruppen inte är nöjda med är att ”skolan” är tidsbegränsad. De vill fortsätta hålla ihop gruppen, och ha kontinuerlig verksamhet.

– Vi har redan bokat nya pass efter att ”skolan” slutar, berättar Bengt Andersson på Friskis & Svettis. Och bestämt att det blir en till skola i februari.

Här kommer den äggformade bollen – och strax blir det tuff duell mellan Bengt Söderling och Ulla Nyman.
Här kommer den äggformade bollen – och strax blir det tuff duell mellan Bengt Söderling och Ulla Nyman.Foto: Tomas Nyberg
Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons