Annons

Martin Falkenby: Rubinaffären – allt trassligare ju mer de har agerat

Rubinaffären närmar sig ett slut. Affären som handlar om en kvinna som hotat Mikael Rubin att avslöja detaljer kring deras sexchatt om inte Rubin betalar stora summor pengar. Han betalar först, polisanmäler sen och när affären avslöjas så avgår han som kommunstyrelsens ordförande. Och nu är det inte heller säkert att han ens vinner i rätten.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 24 september 2022
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Martin Falkenby, chefredaktör
Martin Falkenby, chefredaktörFoto: undefined, Tomas Nyberg

Så kom den då, rättegången där Mikael Rubin stod som målsägande efter att ha betalat betydande belopp i syfte att tysta en kvinna som han sexchattat med. Det var dagen då alla grumligheter i soppan skulle klargöras. Men så mycket klarare blev inte bilden efter styvt tre torsdagstimmar i Ystads tingsrätt.

Ändå fick åklagaren det att låta så enkelt. Mikael Rubin har kontaktats och utsatts för påtryckningar. 13 fall av utpressning. Totalt 213 000 kronor. Rubins ställning som politiker har utnyttjats, hävdade åklagaren, och såg ett straffvärde på uppemot ett års fängelse.

Annons

Förundersökningen i målet innehåller bland annat en skärmdump med en bild på en ung kvinna och en kort konversation:

”Vad ville du göra på träffen?”

”Ha sex med dig en timme eller två.”

Det är fortfarande oklart om Mikael Rubin avsåg att köpa sex av den nu åtalade kvinnan eller om han faktiskt betalat henne några tusenlappar för att hon skulle skicka en nakenbild.

Men en transaktion genomfördes och kvinnan erkänner att hon därefter pressat Mikael Rubin på pengar. Hon nekar dock till brott. Det är också oklart om kvinnan kommer att fällas och Mikael Rubin få tillbaka det han begärt: 213 000 kronor och därtill 50 000 kronor för kränkning. Det finns ett par detaljer som talar för att han blåsts på både sin politiska karriär och en kvarts miljon kronor.

”Om Mikael Rubin hade svarat ja på försvarets fråga hade han i så fall medgett att han begått en brottslig handling, försök till sexköp är olagligt i Sverige. Samtidigt hade möjligheten till att få kvinnan fälld sannolikt ökat.”

En fråga blir hängande i rättssalen. Kvinnans försvarare undrar om den första transaktionen i själva verket handlade om förskottsbetalning för sexuella tjänster – vilket kvinnan hävdat både i polisförhör och under rättegången.

Åklagaren anser att detta är ovidkommande. Men rättens domare godkänner frågan. Mikael Rubin väljer att avstå från att svara.

Om Mikael Rubin hade svarat ja på försvarets fråga hade han i så fall medgett att han begått en brottslig handling, försök till sexköp är olagligt i Sverige. Samtidigt hade möjligheten till att få kvinnan fälld sannolikt ökat.

I lagtexten står det att den som genom olaga tvång förmår någon till handling som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den tvingade ska dömas för utpressning till fängelse i högst två år.

I detta fall har pengar överförts vilket innebär att vinning respektive skada är uppfyllt i lagtextens mening. Men det krävs även något mer för att det ska bli tal om utpressning, till exempel att den som hotats ska ha begått en brottslig gärning – såsom försök till att köpa sex. Man kan säga att som brottsoffer ska du ha skäl att betala för att någon nyttjar ditt utsatta läge.

Annons

Det här är försvarets starkaste kort och det ska bli intressant att se hur tingsrätten resonerar kring detta när domen meddelas den 30 september. Om Mikael Rubin vägrat att föra över pengar så hade han inte riskerat mer än att avslöjas med att ha köpt en nakenbild. Brottsligt? Absolut inte. Det kan anses opassande och jobbigt att förklara, men hade knappast lett till abdikation från posten som Trelleborgs högst uppsatte politiker.

”Enkelt uttryckt: det går inte att bli dömd för något som man inte anklagats för.”

Det här kan tyckas en smula orättfärdigt om det här inte är utpressning som kvinnan betett sig med ideliga telefonsamtal och återkommande hot. Och det är klart att det inte är tillåtet att trakassera någon.

I slutpläderingen sa försvarsadvokaten mycket riktigt att kvinnan skulle kunna ha gjort sig skyldig till olaga tvång genom så kallat menligt meddelande, att skada någons anseende. Men då krävs att detta tvång är otillbörligt – och det, ansåg försvaret, saknas i åklagarens gärningsbeskrivning och därmed faller det bort som en alternativ väg för tingsrätten, löd resonemanget. Enkelt uttryckt: Det går inte att bli dömd för något som man inte anklagats för.

Snårig juridik? Ja, men den här affären har varit snårig från första början och inblandade har också trasslat till det för sig ju mer de har agerat. Så även om inte slutet kanske blir så gott är det åtminstone slut.

Annons
Annons
Annons
Annons