Annons

Rubin vill ta hamnfrågan till regeringen

Efter att en avsiktsförklaring med Trafikverket har gjorts, om att en västlig hamninfart ska gälla tills vidare, går nu Trelleborgs styrgrupp vidare med frågan till Stockholm. Mikael Rubin (M) vill få regeringen att bli intresserade av Sjöstadsprojektet som en infrastruktursatsning efter coronakrisen.
Trelleborg • Publicerad 26 maj 2020
Mikael Rubin pratade under måndagens fullmäktigemötet om hur frågan om hamninfarten ska gå vidare mot Stockholm.
Mikael Rubin pratade under måndagens fullmäktigemötet om hur frågan om hamninfarten ska gå vidare mot Stockholm.Foto: Tomas Nyberg

– Jag tror att vi inte har varit tillräckligt bra på att beskriva ett stadsbyggnadsprojekt, utan ett vägprojekt. Nu ska det bli ändring på det, säger kommunalråd Mikael Rubin (M).

Under måndagens fullmäktigemöte tog han upp avsiktsförklaringen mellan Trelleborgs kommun och Trafikverket som ett informationsärende. Avsiktsförklaringen skrevs under i början av april och där förklaras att en östlig infart inte är möjlig för tillfället och att en västlig infart till hamnen ska gälla tills vidare. Ingen dörr har stängts och möjligheten för en östlig infart finns än. Fast ingen vet när och hur och tills dess är det en västlig infart som gäller.

Annons

Mikael Rubin (M) förklarade under fullmäktigemötet att vägen fram nu är att ta frågan till rikspolitiken och lobba för regeringen. Tanken är att få in frågan i den nationella planen för infrastrukturfrågor. Kommunalrådet ser en snabb möjlighet som har med rådande coronautbrott att göra.

– Efter coronakrisen kommer man vilja kickstarta Sverige och då tror jag att man vill göra satsningar på infrastrukturen. Vår hamn är ett riksintresse och nu ska vi bearbeta staten, säger han.

Under fullmäktigemötet var reaktionerna spridda. Henrik Silfverstolpe var positiv.

– Nu krokar vi arm och det är nu arbetet börjar, sa han.

Men Christer Dahlberg från Söderslättspartiet var inte lika glad. Han frågade om det är möjligt att riva upp fullmäktiges beslut från 2016 om en östlig infart.

– Vi tycker att avsiktsförklaringen var bra. Många trelleborgare är glada över beskedet i april. Kan beslutet rivas upp? Det ligger som en våt filt.

– Nej, jag tror att det fortfarande finns en majoritet för det beslutet, svarade Mikael Rubin.

Emil Samnegård (MP) frågade om hur det går med de inlösta husen och fick svar att det ska ses över av tjänstemännen i kommunen. Han undrade även över tidsplanen.

– Den nuvarande nationella planen sträcker sig till 2028. När tror ni det är realistiskt att få in en östlig infart i den nationella planen?

– Det finns möjligheter till att få in detta som enskilda infrastrukturprojekt innan dess, svarade Mikael Rubin.

Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons