Annons

Rött ljus för rullande förskolor

Bildningsnämnden drar i handbromsen för etableringen av rullande förskolor i kommunen. Det blir alldeles för dyrt, tycker nämnden.
Trelleborg • Publicerad 26 juni 2011
Foto: Hasse Holmberg

I början av maj berättade TA att kommunen funderade på att erbjuda rullande förskola till barn i kommunen. I en rullande förskola äter barnen frukost på en vanlig förskola och tar sedan bussen ut i naturen.

Motivet var först och främst att tillhandahålla ett alternativ, och inte att lösa lokalbristen i förskolan. En utredning tillsattes som visade att rullande förskolor är mycket uppskattade bland föräldrar och barn i de kommuner där de används.

Annons

Men det finns en stötesten. Ekonomin. Enligt en kompletterande kalkyl som bildningsförvaltningen gjort kommer en rullande förskola att bli i det närmaste dubbelt så dyr att driva som en vanlig förskola. En rullande förskola kostar 36 000 kronor per barn och år, jämfört med 20 000 kronor per barn och år för de som går i en vanlig förskola.

– Tyvärr är kostnaden avskräckande. Men pedagogiskt sett är det ett bra alternativ, säger Lars Mikkelä (M), ordförande i bildningsnämnden.

Bildningsnämnden vill inte gå vidare med rullande förskolor i nuläget, men kan tänka sig att införa det i framtiden.

– Om vi får finansiering kan vi titta på det igen, säger Lars Mikkelä.

En rullande förskola är inte heller en så snabb och enkel lösning. Enligt utvecklingssamordnaren Barbro Ekerlund är leveranstiden på en buss ungefär ett år.

Louise Cronholm
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons