Annons

Rötmånaden är här

Förr kunde man under de kommande fyra veckorna drabbas av "sommarsjukan".I Storbritannien kallas tiden "dogdays", eftersom solen står nära Sirius eller hundstjärnan som den också kallas. Under antiken noterade man att människor blev apatiska och loja samt att hundarna blev galna. Nu gäller det att vara extra noga med sina matvanor. Men på miljöförvaltningen i Trelleborgs kommun tar man den kommande tiden med ro.
Trelleborg • Publicerad 22 juli 2004

- Vi håller samma inspektionstäthet som vanligt, säger Johan Petterson, miljöingenjör på Trelleborgs kommun. Det handlar bland annat om löpande provtagningar, förändringar i fastigheter samt anmälningar av misstänkta ohygieniska matställen. Enligt Livsmedelsverket blir cirka 2 000 människor matförgiftade varje år i Sverige. Men mörkertalet är stort. Undersökningar visar att så många som en halv miljon svenskar smittas varje år, varav mellan 50 000 och 60 000 skåningar. Under rötmånadsperioden infaller den varmaste tiden på året. Tidigare när man hade svårt att kyla ned matvaror drabbades många av så kallad sommarsjuka. Det gav tiden mellan juli och augusti ett underligt rykte. Kalvar som föddes sades bli vanskapta och otroliga historier som berättades kallades "rötmånadshistorier". - Det är ju ett gammalt begrepp från bondepraktikan som kanske inte stämmer lika bra längre. Idag har vi nästan större problem med vinterkräksjukan till exempel, säger Hans Hansson på Smittskydd Skåne. Men han menar ändå att man ska vara försiktig i hantering och förvaring av matvaror under sensommaren. - Speciellt när man är ute och grillar eller har picnic och inte har tillgång till samma renlighet som i ett kök, säger Hans Hansson. I Trelleborg har kommunen redan genomfört sitt vanliga prov på glasskvalitén som brukar göras någon gång under sommaren. - Det gick bra. Det var bara en som fick anmärkning vad jag kan minnas, säger Johan Pettersson. Och i augusti väntar hårdare tag. Då kommer en ny miljöinspektör till stan. - Då kommer nog kontrollerna bli tätare, när vi introducerar henne, säger Johan Pettersson.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons