Annons

Röster på SD förde alliansbudget i hamn

Genom Sverigedemokraterna fick alliansen rakt av igenom sitt förslag till budget 2010. Bara taktik enligt kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M). Ett smygsamarbete enligt Sven Lindkvist (S).
Trelleborg • Publicerad 16 november 2009

TRELLEBORG. Kommunfullmäktiges möte om budgeten var över på knappt tre timmar inklusive kaffe och ostbulle i pausen. S, som tidigare i år bland annat fått igenom att budgetbeslutet skulle skjutas upp och med SD:s hjälp hindrat att skolstädning lagts ut på entreprenad, fick nu känna sig slagna.

– Det är ett smygsamarbete, sa Sven Lindkvist och plockade ihop budgethandlingarna efter mötet.

Annons

Han syftade på hur Socialdemokraternas budgetförslag blev utmanövrerat som motförslag till alliansens. S yrkade att budgetförslagen skulle behandlas punkt för punkt, något som alliansen och SD röstade nej till. Istället ställdes alliansens förslag mot S och SD:s. Och när fullmäktige väl skulle besluta om vilket av dem som skulle vara motförslag röstade 21 ledamöter för SD, 20 för S och 10 avstod.

Att SD väl i slutomröstningen röstades ner med 24-7 sedan 20 socialdemokrater avstått från att rösta spelade mindre roll för SD:s gruppledare Per Klarberg efter mötet.

– Alliansens företrädare har sagt att de aldrig ska rösta med oss. De röstade för oss för att vårt förslag var bäst, sa Per Klarberg triumferande.

Ulf Bingsgård (M) försvarade röstningen som taktik. Genom att få bort S från arenan kunde SD hindras att utnyttja vågmästarrollen och rösta med S.

– Det är en gammal taktik som användes mycket när det var tvåkammarriksdag, sa Ulf Bingsgård.

Per Klarberg räknar med att partipiskan kommer att vina över Trelleborgsmoderaterna från Stockholm efter att Sverigedemokraternas budget blivit motförslag.

– Jag har en stående inbjudan till Per Schlingmann att komma ner och titta på hur man måste arbeta i kommunerna för att få igenom sina förslag, svarade Bingsgård.

Budgetdebatten var ganska avslagen. Oppositionsrådet Catherine Persson (S) var sjuk vilket försvagade S i talarstolen. Alliansens ledamöter framhöll att det var en åtstramad och tuff budget.

Socialdemokraterna kritiserade alliansens besparingar inom förskolan, en verksamhet som S hade velat ge 3,5 miljoner för att undvika fler barn per pedagog. Men det var S som hamnade i skottgluggen för att inte ha redovisat hur man skulle finansiera sina förslag. Efter att S-gruppen ajournerat sig kom svaret från Nils-Gunnar Snygg (S):

– Pengarna finns i resultatplanen. Det finns ingen anledning att misstro Socialdemokraterna för att vi skulle underbudgetera. Vi har trots allt så mycket ansvar för kommunens budget, även fast vi sitter i opposition, sa han.

Efter mötet är det kristallklart vilka sex som har huvudansvaret.

Niklas Lundell
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons