Annons

Röster från öster till Trelleborg

Trots blåsigt väder så angjorde den ukrainska kören Pavlo Chubinsky popular à capella choir Trelleborgs hamn under fredagseftermiddagen.
Trelleborg • Publicerad 8 april 2011
Hela den ukrainska kören Pavlo Chubinsky popular à capella choir på Ångkvarnen. Trots vädret var det ingen som var sjösjukFoto: Claes Nyberg

– Vi är väldigt glada att vara här, säger körens dirigent Aleksandr Zyuzkin.

Gruppen, som funnits i 21 år, ska genomföra en mängd uppträdanden under sitt tiodagarsbesök. Bland annat ska man sjunga i Lund, Malmö och Köpenhamn.

Annons

– Vi avslutar sedan med en konsert i S:t Nikolai kyrka i Trelleborg den 17 april klockan 18, säger dirigenten.

Trelleborgs kommuns kultur- och fritidschef Jörgen Flink är på plats i Ångkvarnen och hälsar å kommunens vägnar ukrainarna välkomna till Sverige.

– Besöket har bland annat gjorts möjligt genom ett bidrag från förra kulturnämnden på 20 000 kronor, berättar han.

Körledaren Aleksandr Zyuzkin utlovar en stor variation i repertoaren.

– Vi ska dels sjunga sakral kyrkomusik och dels traditionell ukrainsk musik, säger han.

Övriga i gruppen lyssnar uppmärksamt när deras dirigent livligt berättar och de flesta nickar medhållande när han pekar ut solisten Oleg Tjernasjakov som körens stora sångstjärna.

Kören från Borispol i Ukraina har turnerat runt i stora delar av Europa och även varit i USA. De har fått flera utmärkelser i stora internationella tävlingar. Det är dock första gången som gruppen besöker Sverige. Bakom inbjudan står Sydskånska Ukrainahjälpen och Trelleborgs kommun.

Martin Strandberg
Oskar Forsberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons