Annons

Roligare betongsuggor åt folket!

Varför måste trafikhinder vara grå och tråkiga? Den frågan ställde sig andra- och tredjeårselever på Sundsgymnasiet i Vellinge.
Trelleborg • Publicerad 1 juni 2006
Marie Lindström, bildlärare på Sundsgymnasiet, betraktar en av sina elelvers skisser.
Marie Lindström, bildlärare på Sundsgymnasiet, betraktar en av sina elelvers skisser.Foto: 
En sillasugga som påminner om Näsets medeltidshistoria.
En sillasugga som påminner om Näsets medeltidshistoria.Foto: 
eller en badboll som symbol för sommaren?
eller en badboll som symbol för sommaren?Foto: 
Ännu en sillasugga.
Ännu en sillasugga.Foto: 

En skattkista, en sillalåda, en säl, en golfboll. Det är annorlunda förslag från elever på Sundsgymnasiet på "betongsuggor", trafikhinder, som skulle kunna finnas i Vellinge kommun. Nu finns de till allmän beskådan i kommunhusets reception.

– Vi fick en förfrågan från tekniska förvaltningen i Vellinge. Några av tjänstemännen hade varit på Gotland och sett deras trafikhinder i form av gutefår. De tyckte att det vore kul om det fanns en speciell betongsugga även i Vellinge, säger Marie Lindström, bildlärare på Sundsgymnasiet. – Vi tyckte att det lät kul. Det är bra att eleverna får göra något som kommer till användning i verkliga livet i stället för att det göms undan i någon låda, säger hon.

Annons

18 andra- och tredejeårselever som läser den valbara kursen Bild och form på skolan, har tänkt till för att försöka hitta och designa förslag på alternativa suggor som har anknytning till kommunens historia och profil.

Sedan elevernas utställning i Falsterbo konsthall i våras har de arbetat med betongsuggorna. Tanken är att något eller kanske flera av förslagen sedan ska gjutas till riktiga trafikhinder. Eleverna har arbetat från tecknade skisser till skulpturer i lera och siporex i skala 1:10, berättar Marie Lindström.

– De har jobbat stenhårt. Nu finns här sjutton verk som presenteras med skisserna.

Tillsammans med skisserna har varje elev skrivit några rader om sin "sugga".

"Jag valde att göra en skattkista efter som skatterna i Vellinge är så låga. Jag bor i Trelleborg och där är det inte alls samma sak", skriver en elev. En annan har valt att göra en badboll. Men ett återkommande tema är sill i olika former, med tanke på Skanör-Falsterbos historia som landningsplats under medeltiden.

En av kommunalrådet Göran Holms personliga favoriter är en variant med tre sillar staplade på varandra.

– Det är jädra genomtänkt det här. Eleverna har gjort ett jättebra arbete och vi är hemskt nöjda. Och så är det ju billig arbetskraft ha ha.

– Vi tycker att det här är ett bra sätt att låta kreativa ungdomar komma med idéer. Vi har gett tekniska nämnden i uppdrag att välja ut något förslag. Men de måsta vara gjutbara, säger Göran Holm.

– Alla ska vara genomförbara, intygar Marie Lindström.

Jessica Bloem Pettersson

Annons

0410-545 31

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons