Rökningen farligare än utsläppen
Mellan 1996 och 2006 fick 227 personer i Trelleborgs kommun diagnosen lungcancer, enligt den senaste undersökningen som gjorts i ämnet. Utslaget per tusen invånare innebär det 5,7 fall. Det är en betydligt högre siffra jämfört med riksgenomsnittet på 3,7 fall per tusen invånare.
Även i grannkommunerna är förekomsten av lungcancer betydligt lägre. I Vellinge och Svedala konstaterades omkring fyra respektive tre fall per tusen invånare.
- Utsläpp från hamnen och gummifabriken är två bidragande faktorer. Men jag tror att den främsta orsaken är rökningen där vi ligger högt över riksgenomsnittet. Det är ju väl dokumenterat att många rökare ger många lungsjukdomar, säger Susanne Larsson, folkhälsosamordnare i Trelleborgs kommun.
Rökning är också mer utbrett i Trelleborg än i landet som helhet, särskilt bland kvinnor. Den senaste undersökningen från Region Skåne visar att hela 27 procent av kvinnorna i Trelleborg röker, i Skåne och Sverige som helhet röker 19 procent av kvinnorna. Thomas Högberg är docent i onkologi vid Lunds universitet. Även han pekar ut rökningen som den främsta orsaken bakom de många fallen av lungcancer i Trelleborgs kommun. Han vill vara mer försiktig när det kommer till sambandet mellan utsläpp och lungcancer.
- Utsläpp från sjöfarten kan också spela in, men det varierar hur mycket man exponeras. Till exempel blåser det ofta i Trelleborg, vilket bör påverka utsläppens fördelning, säger han.
Däremot är Thomas Högberg övertygad om att sjöfarten ökar risken för lungcancer på ett annat sätt.
- Färjeförbindelserna ger god tillgång till billiga rökverk från kontinenten, säger han.
Susanne Larsson påpekar att de senaste årens fall av lungcancer har sitt ursprung långt bakåt i tiden. Inte sällan tar det mellan tio och tjugo år för sjukdomen att utvecklas. Därför tror hon också att lungcancern kan minska på sikt i takt med att färre kommuninvånare röker.
- Det kommer sannolikt att märkas av i cancerstatistiken över de kommande åren, förutspår Susanne Larsson.