Annons

Rökning – en skamfylld vana

Attityderna till rökning har förändrats och alltfler rökare vill sluta, menar Anne-Marie Lundahl, lungsköterska vid Trelleborgs lasarett. Samtidigt är det fler som ersätter rökningen med snus och hon ser fler unga flickor som röker.
Trelleborg • Publicerad 22 juni 2009

TRELLEBORG. – Vi har legat i topp med tobaksanvändning, vi har många kolpatienter och ligger i topp med lungcancer. Och så har vi många snusare också, säger Anne-Marie Lundahl som arbetar på medicinmottagningen vid Trelleborgs lasarett där man varje måndag har mottagning för dem som behöver tobaksavvänjning.

Attityderna till rökning har förändrats mycket, menar hon. I dag vill de flesta patienter som är rökare sluta. Och cirka fem procent av patienterna slutar enbart för att doktorn frågar dem om de funderat på att sluta. Men samtidigt tycker hon sig märka att alltfler unga flickor som röker, något som kollegan Birgitta Frank, astma och kolsköterska på Trelleborgs lasarett som också arbetar med rökavvänjning, håller med om.

Annons

Birgitta Frank varnar också för vattenpiporna som är populära bland många yngre:

– Det är jättealarmerande, de har fått en stämpel av att vara ofarliga men enligt flera studier har de visat sig vara mycket farligare än man trott.

Att Trelleborg har haft så hög andel rökare bland befolkningen kan bland annat bero på att här bor många människor från andra länder, menar hon:

– Vi har hög invandrartäthet och i många av våra grannländer röker man mycket och de tar med sina vanor hit.

I dag är rökning förknippat med mycket skuldkänslor, säger hon, för den som har svårt att sluta är det viktigt att inse att det är ett kroppsligt beroende som man skapat under ett helt liv, och ovanpå det kommer vanans makt.

– Ibland träffar man människor som har det socialt jobbigt. Ofta röker de dessutom vilket bidrar till ohälsan och den dåliga ekonomin. Det är de ofta mycket medvetna om och det är väldigt sorgligt. Då gäller det att inte skuldbelägga dem.

Birgitta Frank kallar tobaken "oerhört vanebildande" och jämför med andra typer av missbruk hon mött på när hon arbetade på häktet där narkomaner med ett aktivt missbruk kom in direkt från gatan.

– Ibland sa de att "det andra ska vi nog lösa, men rör inte mina Prince", berättar hon.

Johan Silfversten Bergman
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons