Rohypnolsmugglare omhäktas i väntan på åtal

De två litauiska medborgare, 24 och 25 år gamla, som suttit häktade sedan 27 maj misstänkta för grov narkotikasmuggling, omhäktades på tisdagen. Utredningen ännu inte är klar och kommer troligen att dra ut på tiden.
Trelleborg • Publicerad 10 juni 2003

Det var den 24 maj som männen greps när tullen fann 30 000 tabletter, troligtvis narkotikaklassat rohypnol, gömda i deras bil. Båda männen nekar till att ha känt till tabletterna, vilket kammaråklagare Ronny Jonsson inte finner troligt. Straffet för innehav av 20 000 rohypnoltabletter kan ge minst 3-3 1/2 års fängelse. Enligt tingsrättens beslut ska åtal mot de båda männen väckas senast den 24 juni, men Ronny Jonsson tror att utredningen kommer att pågå flera månader framåt. - Vi är fortfarande på undersökningsstadiet och kommer att behöva hjälp från Litauen också för att få fram mer information, säger han. Rohypnol är ett legalt läkemedel som normalt används vid bland annat sömnproblem, men vid höga doser och i samband med alkohol blir det mycket farligt. Bland brottslingar finns en stor marknad för drogen säger Ronny Jonsson. - Det är en strategisk drog som brottslingar tar tillsammans med alkohol för att bli helt känslolösa. Många grova brott begås av personer som har rohypnol i kroppen, berättar han. Beslagen av rohypnoltabletter har ökat de senaste åren. Större delen av denna organiserade smuggling sker båtvägen från de forna öststaterna och sprids över hela Norden. - Så länge vi inte har en enhetlig syn på narkotika i Europa är det väldigt svårt att få bukt med smugglingen, säger Ronny Jonsson som tror att forna öststaternas inträde i EU kan underlätta det gränsöverskridande arbetet för polis och tull.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.