Annons

Rödnäst typ högst på klassens önskelista

En rödnäst typ kan vara på väg till Trelleborg. Nej, det handlar inte om Rudolf med röda mulen den här gången, utan om läkaren ”Patch” Adams som bjudits in av eleverna i klass 9:1 gamma på Liljeborgsskolan.
Trelleborg • Publicerad 6 december 2011
Läraren Tina Gunnarsson och klass 9:1 gamma på Liljeborgsskolan hoppas att ”Patch” Adams, läkaren med röd clownnäsa, ska komma till Trelleborg på deras inbjudan.Foto: Oskar Annermarken
Läraren Tina Gunnarsson och klass 9:1 gamma på Liljeborgsskolan hoppas att ”Patch” Adams, läkaren med röd clownnäsa, ska komma till Trelleborg på deras inbjudan.Foto: Oskar AnnermarkenFoto: Oskar Annermarken

”Patch” Adams udda sätt att arbeta som läkare skildrades i filmen som bär hans namn, där Robin Williams gestaltar huvudpersonen. Eleverna i klassen såg filmen som en del i engelskundervisningen där läraren Tina Gunnarsson tar upp temat hjältar.

Eric Walldén, en av eleverna i klassen menar att ”Patch” Adams är en hjälte av flera orsaker.

Annons

– Han är snäll, omtänksam och positiv, säger han.

– Vi fastnade för honom eftersom han vigt sitt liv till att hjälpa andra och för att han ger gratis vård till patienter i USA där sjukvården inte alls fungerar som här i Sverige, förklarar Oskar Wahldén.

Eleverna blev så gripna av ”Patch” Adams filosofi att de skrev ett brev med en rad frågor till honom och bad honom komma på ett besök till Trelleborg.

– Men han finansierar mycket av sitt sjukhus genom att ta betalt för sina resor så det kostar en hel del att få hit honom, säger Oskar Wahldén. Från början skulle han ta 20 000 dollar per dag, men han har sänkt det och tar bara den summan för att stanna i fyra dagar.

Klassen och läraren Tina Gustavsson har också tagit kontakt med kommunen för att få hjälp, och kommunen är inte avvisande.

– Vi ska försöka att få ihop pengarna så att vi kan ta hit ”Patch” Adams. Det är ett bra initiativ som eleverna tagit, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg.

Problemet är att kostnaden är så pass hög att kommunen inte själv kan stå för den.

– Spontant tänker man ju på regionen som en samarbetspartner, eftersom ”Patch” Adams är läkare, säger Ulf Bingsgård. Men man kan också tänka sig att kanske Kockska stiftelserna kan vara med och bidra, de har ju anknytningen till sjukvården.

Ulf Binsgård tycker att ett besök av ”Patch” Adams vore en fjäder i hatten för Trelleborg.

– Trelleborg kanske blir det enda stoppet i Skåne, eller i Sverige, säger han.

Annons

Ulf Bingsgård menar också att klass 9:1 gamma kan hjälpa till.

– Eleverna kan själva vara med och bidra till att samla in pengar kanske, för att få hit honom.

Och klassen har redan tänkt i de banorna.

– Vi har pratat om att baka och sälja på torget, säger Kajsa Andersson.

En annan idé är att sätta ihop ett kompendium med klassens brevväxling med ”Patch” Adams och annat material och be företag annonsera i det.

Karin Ohlsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons