Annons

Röd jul i Karl-Axels tomteverkstad

Den 1 november varje år börjar Karl-Axel Grönqvist måla tomtar. Den 1 december slutar han och njuter av den annalkande julen. Omgiven av tomtar så långt ögat når.
Trelleborg • Publicerad 15 december 2009
När Karl-Axel Grönqvist målar sina tomtar är det inte ovanligt att han får ett personligt förhållande till dem. "Ibland känns det som att de pratar med mig", säger han.Foto: 
"Gristomtar". Motivet fanns på Skånemejeriers mjölkkartonger ett år.Foto: 
En tomte med spetsar kallas givetvis "Spetstomte".Foto: 
Foto: 
lla Karl-Axels tomtar har namn, den här gruppen kallar Karl-Axels dotter för "Sångkören".Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Att komma hem till Karl-Axel på Nils Holgerssons väg i juletid är en upplevelse. Överallt står tomtar som Karl-Axel tillverkat själv. Tillsågade i sommarstugan i Bingsmarken och målade hemma i lägenheten med särbon Gulli Olsson. Både tillverkningen och målningen sker med stor precision.

– Vi kan sitta mitt emot varandra i köket i flera timmar och bara måla utan att säga något till varandra. Man måste vara koncentrerad, det är lätt att göra fel annars, säger Gulli Olsson.

Annons

Karl-Axel Grönqvist är före detta slöjdlärare på Liljeborgsskolan. Under större delen av sin yrkesverksamma tid kombinerade han lärarjobbet på skolan med tomtslöjderi i villan på Fredsgatan. Efter pensionen fortsatte han med sin hobby.

– Jag började 1965 med att göra lite tomtar och ljusstakar. Sedan fortsatte jag, jag tycker det är avkopplande, säger Karl-Axel Grönqvist.

Motiven hittar han runt omkring sig. Det kan vara en mjölkkartong, en annons för julsaker, bordsunderlägg eller varukassar. Med hjälp av originalet gör Karl-Axel en skiss och sätter sig sedan i verkstaden i Bingsmarken, där han har bandsåg, hyvel och svarv, och tillverkar modellen.

– För ett tag sedan köpte jag 250 lastpallar. Ungefär hälften blir ved och hälften tomtar, det går sex tomtar på en lastpall, säger Karl-Axel Grönqvist.

Under de 45 år som Karl-Axel tillverkat tomtar har det hunnit bli ett 50-tal olika modeller. Och en årlig tillverkning på mellan 50 och 100 tomtar varje jul har förstås satt sina spår hemma i bokhyllorna. Men Karl-Axel tycker inte om att behålla tomtarna själv, istället brukar han ge bort dem till familj och vänner. Att julen så småningom tar slut innebär ingalunda att Karl-Axel slår sig till ro.

– I februari börjar jag göra påskgrejer, säger han.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons