Annons

Rockabilly de nya raggarna

Raggarbilar och ösregn går sådär bra ihop. Men det krävs mer än några regnstänk för att Palmträffen ska ställas in. Det visade bilentusiasterna som i lördags träffades för att tävla, köra bil och festa.
Trelleborg • Publicerad 29 juni 2013
Christel Ahlbeck, här i sin Edsel från 1959, erkänner att hon börjar tröttna lite på billivet.
Christel Ahlbeck, här i sin Edsel från 1959, erkänner att hon börjar tröttna lite på billivet.Foto: Anna Wahlgren

De två bilförarna kör ett varv inför publiken, svänger runt och parkerar bredvid varandra. Publiken håller upp skyltar i luften. Röd eller blå färg visar vilken av de två bilarna de tycker är snyggast. En efter en sållas bilarna ut ur tävlingen tills vinnaren har utsetts.

– Det här tar du lätt Susie, ropar en man i publiken till en av förarna när hon rullar förbi honom.

Annons

En av de som tog sig ganska långt i tävlingen är Christel Ahlbeck. I hennes garage finns flera olika bilar, men i helgen var det sin Edsel från 1959 hon visade upp.

– Just den här modellen är tillverkad i 1300 exemplar. Det är mycket därför den går vidare i tävlingar, den är ganska unik, berättar hon.

Edseln har hon ägt i 12-14 år, men bilintresset sträcker sig längre bak än så. I 35 år har Christel Ahlbeck och hennes man åkt raggarbil. Liksom många andra på Palmträffen besöker de gärna danska bilträffar. Som längst har paret åkt till Las Vegas för att gå på en bilträff.

– Det är mycket gemenskapen som det handlar om, men jag måste erkänna att jag har börjat tröttna lite de senaste åren. Man vet liksom vad som väntar redan innan man kommer till träffarna.

Samtidigt tycker hon att det är svårt att sluta. När sommaren kommer är det ändå något som drar, och så plötsligt är hon ute på väggarna och kör igen.

– Det är en rolig livsstil trots allt. Men jag tycker att raggarna, de som fanns när jag var ung, börjar försvinna. Den yngre generationen är också bilintresserad, men de är mer rockabilly. Så var det inte förr.

Tror du att du någonsin kommer att byta hobby?

– Jag har redan andra intressen. Jag tränar med hund och så får ju barnbarnen mycket tid också. Fast de gillar bilar de med, så det går lite ihop, säger Christel Ahlbeck och skrattar.

Lördagens regnfall är inget att bry sig om menar hon.

– Regnar det så regnar det. Det är tråkigt, men jag tycker att man ska ställa upp ändå.

Maria Sällberg
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons