Annons

Rivning av kyrka drar ut på tiden

När, hur och för hur mycket Maglarps nya kyrka ska rivas är inte klart. Länsstyrelsens beslut om dokumentation av arbetet har dragit ut på tiden.
Trelleborg • Publicerad 22 mars 2007
Än vet man inte när kyrkan ska rivas. Arkivbild: Tomas Nyberg
Än vet man inte när kyrkan ska rivas. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

I december förra året avlystes Maglarps nya kyrka som kyrkorum. Nu, nästan tre månader senare, har inte mycket mer hänt i ärendet. Beslut om när och hur kyrkan ska rivas dröjer. Vem som ska utföra arbetet och vad kostnaden kommer att bli är heller inte klart.

– Vi väntar på länsstyrelsen som ska skicka anvisningar för den dokumentation som de kommer göra före och under rivningen, säger Birgitta Sjögren, ordförande i kyrkorådet.

Annons

På Länsstyrelsen har man också väntat länge.

– Riksantikvarieämbetet har precis skickat ett remissvar angående dokumentationen, säger länsantikvarie Thomas Romberg. Nu dröjer det inte mer än cirka två veckor innan vi skickar det slutgiltiga beslutet om rivning till församlingen. Kyrkoherden ville se över den också. Och sedan är den färdig.

Riksantikvarieämbetet skriver i sitt remissvar att det är viktigt att en dokumentation av den fysiska kyrkomiljön och kyrkobyggnaden med dess fasta inredning och inventarier görs av de kulturhistoriska värdena som går förlorade. Innan rivningen påbörjas bör därför allt arkivmaterial som redan finns samlas. En antikvarisk kontrollant, som är godkänd av länsstyrelsen, ska också vara med genom hela arbetet.

När anvisningarna om dokumentationen är klar börjar Hammarlövs församling arbetet med att ta in anbud från företag som ska riva kyrkan. Vad det kommer att kosta kan Birgitta Sjögren inte svara på.

– Nej, det är ett så speciellt arbete att det är svårt att veta i nuläget.

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons