Riskerar tio år i fängelse med opium i luftrenaren

Trelleborg • Publicerad 22 april 2005

Tullens narkotikahund, Ebba, hittade närmare tre kilo opium i bilens luftrenare. Men föraren, hemmahörande i Tyskland, förnekade all kännedom om narkotikan.

Detta hände vid färjeläget i Trelleborg den 6 januari i år. Därmed hade tullen i Trelleborg gjort sitt största beslag av opium på mer än två år och mannen åtalades på fredagen. Han har suttit häktad sedan den 8 januari.

Mannen kom till Trelleborg i en personbil. När tullarna började ställa frågor till honom svarade han på ett sådant sätt att tullarna blev misstänksamma. Det var då som hunden Ebba kopplades in. Hon markerade för narkotikan.

Sedan gick det fort. mannen greps och anhölls på en torsdag och på lördagen häktades han vid Lunds tingsrätt som hade jouren. Mannen har fortsatt att hävda sin oskuld. Åklagare och Tullverket lade locket på eftersom man hoppades kunna få fram vem som skulle ta emot partiet med opium och vem som var avsändare.

Om den häktade 40-årige mannen döms enligt åtalet, för grov narkotikasmuggling, kan han få upp till tio års fängelse, som är maxstraffet.

Detta var det största beslaget av opium i Trelleborg sedan 2002 då 3,4 kilo opium togs. 2003 beslagtogs 101 gram och i fjor gjordes inte ett enda beslag av opium.

Christer Hansson

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.