Annons

Riskerar missa en bra affär

Två husägare i Trelleborg riskerar att missa en god affär. Före årsskiftet måste de köpa loss sina tomter, annars stiger priset med fem gånger.
Trelleborg • Publicerad 20 november 2012
Foto: 

Sammanlagt är det elva fastigheter på Granlunda-området som har betalat så kallad tomträttsavgäld. För tio av fastigheterna har det handlat om ungefär en hundralapp om året i hyra, medan den elfte haft ett annat avtal och betalat betydligt mer.

I år har avgiften höjts till cirka 5 000 kronor per år, men samtidigt har husägarna fått chansen att friköpa sina tomter för ett pris på 150 kronor per kvadratmeter. Det ger ett pris på tomterna som varierar mellan 52 500 kronor och 112 500 kronor beroende på storleken.

Annons

Nästan alla husägare har nappat på erbjudandet att få köpa loss sina tomter. Marktaxeringsvärdet kan ligga på upp emot åtta till tio gånger mer, så det är en bra affär för husägarna.

Men två av husägarna har inte tecknat friköpsavtal och inte heller anmält intresse för att göra det. Nu planerar kommunen att höja priset till 50 procent av marktaxeringsvärdet från årsskiftet, vilket ger ett fyra till fem gånger så högt pris.

– Men vi ska kontakta de båda husägarna och ge dem chansen att ändra sig före årsskiftet, säger Eric Samuelson (M), ordförande i tekniska nämnden.

Martin Falkenby
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons