Annons

Riskerar åtal för vattenslarv

Tre golfklubbar, två lantbrukare och ett företag i Trelleborg och Vellinge har anmälts till åklagare av länsstyrelsen, för att de inte följer villkoren och bestämmelserna i miljöbalken.
Trelleborg • Publicerad 24 juli 2003

Det handlar om en kontroll av 70 olika tillstånd för att ta ut grundvatten som länsstyrelsen genomfört i Skåne och där sammanlagt 20 fall lämnats vidare till åklagare. I de flesta fall handlar det om att den som svarar för uttaget av grundvatten inte lämnat fullständiga uppgifter till länsstyrelsen. - Vi bedömer inte materialet utan lämnar över det till åklagare för utredning om det begåtts brott mot miljöbalken, säger Katinka Hessel Tjell, vattenhandläggare på länsstyrelsen. Tillstånden att ta ut grundvatten meddelas av miljödomstolen, tidigare vattendomstolen, som även ställer vissa villkor för uttaget. Det kan handla om att den som får tillståndet bara får ta ut vissa mängder grundvatten, per år, per månad, per vecka och/eller per dag. Vidare kan det bland annat finnas bestämmelser om att mätningar ska göras även i grannbrunnar. När det gäller de fall som nu överlämnas till åklagare kan det handla om att den ansvarige inte redovisat hur mycket grundvatten som tagits ut på ett sätt som bestämmelserna anger. I vissa fall handlar det om att kontrollerna ska göras varje vecka medan den ansvarige endast lämnat in siffrorna månadsvis, eller för hela årsuttaget. - Bakgrunden till att vi gjort den här kontrollen är att vi vill följa upp hur tillstånden sköts, säger Katinka Hessel Tjell. Det är viktigt att de ansvariga tar bestämmelserna och villkoren i tillstånden på allvar. Katinka Hessel Tjell tycker det är bra att 50 av 70 ansvariga hade full kontroll över grundvattenuttaget. - Jordbruksfastigheterna som har tillstånd har skött sig bäst, säger hon. De allra flesta av dem lämnade in fullständiga uppgifter. Inget av de 20 fall som nu lämnas över till åklagare tycks dock handla om jättestora överuttag av grundvatten. - Det handlar troligen mest om bristfälligheter i rapporteringen eller kontrollen, säger Katinka Hessel Tjell.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons