Annons

Risk för höjda va-taxor

Trelleborgarna kan få höjda taxor på både va och renhållning nästa år. En orsak är den nya skatten på avfallsförbränning.
Trelleborg • Publicerad 22 juni 2006

Från 1 juli i år tas en skatt ut på avfallsförbränning. Syftet är att öka återvinningen och minska utsläppen av koldioxid. Skatten betyder att Sysav höjer avgiften på hushållsavfall med 210 kronor per ton.

För Trelleborgs kommuns del innebär det en ökad kostnad på ungefär 2,2 miljoner kronor per år. Dessutom beräknar Kommunal teknik att det kommer att kosta ungefär 225 000 kronor att ta hand om utländskt glas under nästa år. Sammanlagt innebär det en ökad kostnad för renhållningen på ungefär 2,5 miljoner kronor. Den sammanlagda kostnaden beräknas till cirka 30 miljoner kronor för 2007, vilket innebär att kostnadsökningen är ganska stor procentuellt sett.

Annons

– Det innebär ungefär 30 kronor per månad för en villa, under fyra år, säger Tomas Risberg, controller på Kommunal teknik i Trelleborg.

Sysav har emellertid beslutat att inte höja avgiften förrän till årsskiftet. En eventuell höjning av renhållningstaxan i Trelleborg sker också till årsskiftet.

I budgetförslaget inför 2007 visar det sig att även va-taxan ligger på ett minus. Där är dock kostnadsökningen betydligt mindre procentuellt sett. Det handlar om knappt tre miljoner kronor på en budget på nästan 58 miljoner.

– Det blir en diskussion i höst om taxorna både när det gäller renhållningen och va nästa år, säger Lennart Lindsjö, teknisk chef i Trelleborg.

Däremot ser det inte ut att behövas någon höjning av taxan för elnätet 2007. Enligt budgeten ligger elnätsverksamheten på ett litet plus för nästa år.

Vid sitt sammanträde i onsdags beslöt tekniska nämnden även att gå vidare till kommunfullmäktige med förslaget till ny renhållningsordning och avfallsplan, som arbetats fram i samarbete med de andra kommunerna inom Sysav-området.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons