Annons

Risk för en repris av 90-talet

En stressigare arbetsmiljö med allt fler sjukskrivningar. Det tror Helena Linge, ordförande för Lärarnas riksförbund, är vad som väntar lärarna i Trelleborg om kommunens planerade besparingar i grundskolan genomförs.
Trelleborg • Publicerad 3 juni 2009

– De elever som behöver stöd och hjälp i störst utsträckning blir de som kommer att drabbas hårdast, säger Helena Linge.

Även om Trelleborgs kommun har aviserat att det inte kommer att genomföras några uppsägningar inom skolan kommer personalstyrkan att minska. Bland annat genom att inte fylla luckor vid pensionsavgångar och föräldraledighet.

Annons

Helena Linge är rädd för att de planerade besparingsåtgärderna kommer att få samma effekt undervisningens kvalitet som de neddragningar som genomfördes under början av 1990-talet fick. Då sjönk lärartätheten i Trelleborg markant.

– 1995 hade vi en lärartäthet på 7,7 lärare på 100 elever. Det är först nu som vi har kunnat komma upp till 8 lärare per 100 elever. Efter besparingarna riskerar vi att landa på 7,5. Det är en skrämmande siffra som slår igenom under många år framåt, säger hon.

För att hantera det tuffa ekonomiska läget tycker Helena Linge att nedskärningarna istället borde ske inom ledning och på administrativa tjänster. Hon ser också möjligheter med att minska kostnaderna för lokaler och material.

– Det är där man kan göra besparingar. Vi sitter just nu i förhandlingar med kommunen och vi har ganska olika uppfattning hur man ska lösa det här. Vi har till exempel velat vänta med att rekrytera en ny kommundirektör just med tanke på ekonomin, säger Helena Linge.

En annan åtgärd för att mildra lågkonjunkturens effekter på skolan är att staten skjuter till pengar. Något som Helena Linge förespråkar.

– Regeringen har ju sagt att man vill prioritera skolan. Då tycker vi inom Lärarnas riksförbund att man är helt fel ute när man inte vill ge extra pengar till just skolan, säger hon.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons