Risk för brist på lammkött till ramadan
Ramadan förflyttas lite varje år beroende på månens cykel. Att ramadan i år ligger i början av juli gör det svårt för svenska lammproducenter att möta efterfrågan. Lammen som föddes i januari är redan slaktade och de som föddes i april är inte klara att slaktas förrän tidigast i augusti.
-Det är tråkigt att vi inte kan tillgodose konsumenterna, jag tror att det kommer att bli besvärligt att få tag på färskt svenskt lamm i år, säger Kaj Sjunnesson som är vice ordförande i styrelsen för Sveriges lammköttproducenter.
Elisabeth Svensson är affärsområdeschef för lammproduktionen på HK Scan. Hon berättar att företaget för ett par år sedan arbetade mycket med att planera produktionen efter ramadan, men i år blir det för svårt.
-Det blir mindre aktivitet från vår sida, det fungerar inte. Däremot kommer vi öka slakten av tackor så att vi kan erbjuda det, även om vi inte har lamm, säger hon.
De lokala producenter av lamm som TA pratat med har däremot inte märkt av att efterfrågan ökar i samband med fastan. …
-Jag märker varken att efterfrågan ökar eller att jag får mer betalt, säger Magnus Schyllert på Kämpingelamm i Höllviken.
Trelleborgaren Walid Chahin kan inte tänka sig att vara utan lamm under fastan eller den efterföljande högtiden eid al-fitr, eller bajram som han kallar den. Han berättar att lammkött anses vara det renaste köttet och griskött får den rättstrogne muslimen inte äta alls.
-Det är svårt att tänka sig en bajram utan lamm, det går inte. En vanlig månad när vi storhandlar brukar vi köpa 5-6 kilo kött, men den här månaden fick vi trippla det, säger Walid Chahin.
Läs mer om ramadan i dagens papperstidning