Annons

Risk att valborgsfirande regnar bort

En blåsig dag som slutar med regn. Så kan man sammanfatta valborgsvädret i Trelleborg. Första maj bjuder på lite bättre väder.
Trelleborg • Publicerad 29 april 2018 • Uppdaterad 30 april 2018
Valborg i Stadsparken 2015. Arkivbild.
Valborg i Stadsparken 2015. Arkivbild.Foto: Jenny Isaksson

Lagom till när valborgsbrasorna ska tändas ser det ut att komma in ett regnområde över Skåne. Men enligt Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI, så inleds dagen med uppehåll och bara en del höga slöjmoln.

Det kan dock bli blåsigt längs kusten. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kulingvindar från ost eller nordost på 14-17 m/s i södra och sydvästra Östersjön från och med måndag morgon. Vinden avtar under kvällen då ett lågtryck med regn kommer från söder.

Annons

– När brasorna tänds kommer det regna ganska mycket. Det fortsätter under kvällen och en bit in på natten, säger Jon Jörpeland.

Temperaturen under Valborg kommer att ligga mellan 15 och 17 grader dagtid för att sjunka ner till cirka 10 grader på kvällen.

Första maj inleds med bättre väder. Enligt Jon Jörpeland väntas sol och stackmoln och en temperatur kring 15 grader. Men på kvällen drar ännu ett lågtryck in över Skåne.

– Det blir återigen regn framåt kvällen men inte lika mycket som under Valborg.

Det ostadiga vädret ser ut att hålla i sig under veckan. Men till nästa helg kan det bli varmare igen.

– Fram till fredag avlöser lågtrycken varandra och både onsdag och torsdag bjuder på regn. Men sedan har vi ett högtrycksläge under helgen och framåt söndag kan det bli närmare 20 grader.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons