Annons

Risk att planen för stationen försenas

Det finns risk för att detaljplanen för Centralstationen får nej på kommunfullmäktige. Både Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Söderslättspartiet är tveksamma till planen som den ser ut nu.
Trelleborg • Publicerad 6 september 2013
Många är tveksamma till avsmalningen på genomfarten i Trelleborg som finns med i förslaget till detaljplanen för Centralstationen. Foto: Claes Nyberg
Många är tveksamma till avsmalningen på genomfarten i Trelleborg som finns med i förslaget till detaljplanen för Centralstationen. Foto: Claes NybergFoto: Claes Nyberg
Foto: 

Eftersom den styrande femklövern inte har egen majoritet måste något av de andra partierna också rösta ja till planen för att den ska gå igenom. Men alla andra är ytterst tveksamma.

Om det skulle bli nej för detaljplanen i kommunfullmäktige så innebär det en kraftig försening, som i slutändan kan innebära att stationen inte står klar när pågatågen ska börja rulla i slutet av 2015.

Annons

Efter att de kommunala besluten, som alla kan överklagas, är fattade återstår även upphandlingen – som också kan överklagas – och själva byggtiden.

- Vi har inte bestämt oss för hur vi ska göra på kommunfullmäktige ännu, säger Catherine Persson (S), oppositionsråd i Trelleborg.

Catherine Persson menar att det finns flera skäl att vara tveksam till förslaget till detaljplan.

- För det första menar vi att vi borde ha en färdig fördjupad översiktsplan för Trelleborgs klar innan vi fattar beslut om detaljplaner. Men den styrande femklövern har varit så senfärdig med den fördjupade översiktsplanen att den ännu inte är färdig.

Catherine Persson menar också att det är tveksamt med den avsmalning av väg 9 vid Järnvägsgatan som finns i planen är bra i dagsläget.

- Bland annat har ju tekniska nämnden haft starka invändningar mot den delen, innan det finns något bra alternativ för genomfartstrafiken, säger Catherine Persson.

På kommunstyrelsens sammanträde i onsdags deltog varken S eller SD i beslutet att föreslå kommunfullmäktige att anta detaljplanen.

Söderslättspartiet (SÖS) sitter inte med i kommunstyrelsen, men har tre mandat i kommunfullmäktige. Gruppledaren Bertil Larsson säger att partiet är väldigt tveksamt till detaljplanen.

- Avsmalningen tror vi kommer innebära att trafiken söker sig andra vägar inom staden. Vi menar att den inte bör genomföras innan det finns ett bra alternativ med en östra stadsgata från rondellen på väg 108 ner till Östra korset.

Bertil Larsson anser också att parkeringsfrågan inte är löst.

- Det är nog bra att uppmana människor att åka kollektivt, men när man inte ordnar p-platser så att folk kan ställa bilen för att ta kollektiva färdmedel fungerar det inte, menar han.

Lina Campbell
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons