Risk att en fin titel skymmer politiken
Det menar Johan Pärson, 26 år, tidigare ordförande i elevrådet på Liljeborgsskolan och engagerad i starten av Ungdomsberedningen som sedan blev Ungdomsrådet i Trelleborg.
– Jag vänder mig inte mot kommunalrådet Ulf Bingsgårds tanke om att lyfta frågan om ökat ungdomsinflytande. Jag tror bara att det behövs mycket mer för att väcka ungdomarnas intresse för politik.
Han menar också att det finns en fara i att bara gå vidare med Ulf Bingsgårds förslag.
– Det riskerar att bli en lösning uppifrån. Jag tycker att man borde servera ungdomarna i kommunen bättre demokrati än så, stimulera till större engagemang och införa seriösare val till elevråden. Man måste göra något kul av det. Bygga nedifrån men stimulera politiskt uppifrån.
Johan Pärson säger att elevrådsarbetet i Trelleborg fungerar ganska dåligt just nu.
– Det är flera rektorer som ringt mig och undrat hur vi bar oss åt på Liljeborgsskolan, säger han.
Johan Pärson berättar att av de cirka 400 eleverna på Liljeborgsskolan så var 125 på olika sätt engagerade i kommittéer och grupper under elevrådet under hans tid.
– Det var mycket dåvarande rektor Lennart Larssons förtjänst, menar Johan Pärson. Han gav oss både stimulans och verktyg att arbeta med.
Johan Pärson har ett eget, genomarbetat förslag, på hur det politiska ungdomsarbetet skulle kunna bedrivas i Trelleborg.
– Det behövs en ungdomsombudsman, en mentor, som ger stimulans och kontinuitet, säger han. Det skulle vara en person med ett ben i vuxenvärlden och ett kvar i ungdomen.
Johan Pärson ser starka elevråd på skolorna som basen för ungdomarnas inflytande på politiken. Han menar att det är första arenan i ungdomarnas liv där man sår frön för olika åsikter, viljan att påverka och förändra och få ett större intresse för framtida samhällsengagemang.
– Elevrådens ordförande borde sedan bilda ett sorts ungdomsråd och en ungdomsborgmästare kan bli en länk mellan elevråden och politikerna på Rådhuset, säger han.
Men en mentor i form av en ungdomsombudsman behövs, anser han.
– Både för att tända idéer hos ungdomarna, men också för att ha en blick över längre tid. Den personen ska kunna säga: men det här gjorde vi för tre år sedan, är det inte dags för något annat nu.
Ungdomsombudsmannen skulle också kunna samarbeta med ungdomsborgmästaren med att ansöka om EU-bidrag och fixa studiebesök.
Om ungdomarna lämnas att själva komma med alla idéer menar Johan Pärson att det sällan kommer att bli några politiska kampanjer.
– En mentor skulle också kunna väcka tankar på en anti-rasistkampanj, en antirökningskampanj och andra politiska frågor som kanske inte är det första ungdomarna tänker på, säger han.