Annons

Ris och ros för jämställdhetsarbete

Kommunens revisorer tycker att förvaltningarna jobbar på ett bra sätt för att lönerna ska vara jämställda bland de anställda. Men den centrala styrningen kan bli bättre.
Trelleborg • Publicerad 3 augusti 2014
Kommunens revisorer tycker att förvaltningarna jobbar på ett bra sätt för att lönerna ska vara jämställda bland de anställda.
Kommunens revisorer tycker att förvaltningarna jobbar på ett bra sätt för att lönerna ska vara jämställda bland de anställda.Foto: 

I en granskning som revisorerna gjort konstaterar man att det nuvarande sättet att fördela pengar i budgeten gör det svårt arbeta för jämställda löner. Eftersom varje nämnd får en bestämd lönepott att fördela varje år är det svårt att åtgärda strukturella skillnader, menar revisorerna som hellre ser att kommunstyrelsen avsätter särskilda pengar för att kunna jämna ut lönerna.

Annars menar revisorerna att kommunen arbetar seriöst med jämställdheten i lönesättningen, och konstaterar också att Sveriges kommuner och landsting har uppmärksammat Trelleborg som ett gott exempel. I granskningen har de chefer som intervjuats också vittnat om att det är prestationen hos medarbetarna som i första hand bedöms i lönesättningen.

Någon absolut jämställdhet finns dock inte än. I januari 2013 var medianlönen för kvinnliga anställda i kommunen 24 400 kronor, medan den för män låg på 26 175 kronor.

Fanny Nyberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons