Annons

Ringvägsstudie satt i pausläge

Åtgärdsvalsstudien om en ringväg öster om Trelleborgsbanan har satts i pausläge. Arbetsgruppen väntar nu på besked om kommunens viljeinriktning i det fortsatta arbetet.
Trelleborg • Publicerad 16 oktober 2014

- Vi har hamnat vid en sorts checkpoint, säger Eric Samuelson (M), ordförande i tekniska nämnden. Nu måste vi gå framåt på ett bredare sätt.

Som en avstämning har arbetsgruppen satt ihop ett dokument som beskriver det arbete som gjorts och hur diskussionerna ligger i dagsläget.

Annons

I dokumentet föreslås några olika alternativ för det fortsatta arbetet med målet att komma med i den långsiktiga infrastrukturplaneringen. Antingen kan man fortsätta arbetet med åtgärdsvalsstudien eller hitta ett samarbete med regionen där fokus läggs på att Trelleborg utsetts till regional kärna och möjligheterna att utnyttja stationsnära lägen.

Åtgärdsvalsstudien är ett arbete som bygger på fyra olika steg där man i det första steget undersöker om det går att påverka transportbehovet och människors beteende. Det andra steget handlar om att undersöka om det finns bättre sätt att utnyttja den infrastruktur som finns. Steg tre i studien tar fasta på om det finns förbättringar att göra i den infrastruktur som redan finns. Först i det fjärde steget kommer man fram till frågan om det behövs nybyggnationer för att förbättra situationen.

Arbetsgruppen har haft många olika förslag i alla stegen och redovisar dem i sitt dokument. Det är inte i alla frågor som deltagarna är överens. Det kan handla om meningsskiljaktigheter både i beskrivningen av problemen, rena fakta och vilka målen ska vara. Målen för arbetet i gruppen har varit att få rätt tillgänglighet till hamnen, att kunna utveckla stadskärnan, att Sjöstaden ska vara möjlig att bygga och att hamnen och ett truck- och logistikcentrum ska kunna utvecklas.

Länsstyrelsen har dock inte varit med på linjen att Sjöstaden ska kunna utvecklas, på grund av risken för en framtida höjning av havsnivån.

I arbetsgruppen har en rad tjänstemän från Trelleborgs kommun arbetat tillsammans med representanter för länsstyrelsen, Region Skåne, Trafikverket samt Trelleborgs hamn. Arbetet i gruppen startade i maj 2013.

Kommundirektören Jonas Rosenkvist har satt ihop en arbetsgrupp som nu ska sammanställa alla utredningar som gjorts i frågan samt för att se vad som behövs för att bygga en ringväg mellan väg 108 och väg 9.

Josefine Gustafsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons