Annons

Rikt djurliv i kärret

Kommunen har fått en kvarts miljon från staten för att utveckla och inventera Smygekärr. Och situationen för den utrotningshotade strandpaddan är akut.
Trelleborg • Publicerad 2 augusti 2006
En mindre guldvinge i våtmarksområdet Smygekärr, ett av få som finns i Trelleborgs kommun. Här lever strandpaddan en tynande tillvaro. Nu ska kommunen satsa för att rädda den. Bild: Mårten SvemarkFoto: 
Cathrine Ek, kommunekolog i Trelleborg, kollar efter orkidéer i Smygekärr. Här är både floran och faunan varierad.Foto: 
En vårtbitare på vänt.Foto: 
Vinbärssnäcka.Foto: 

– Det finns ett hundratal strandpaddekolonier i Sverige. Den som finns här i Smygekärr är den sydligaste, säger Cathrine Ek, kommunekolog i Trelleborg medan vi travar runt i gräset.

Våren är den period då Smygekärr verkligen lever upp, berättar hon. Då finns här mycket vatten i omlopp och som förbipasserande kan man höra paddorna spela. Nu är vattendragen och de små bäckfårorna i stort sett torrlagda.

Annons

– Smygekärr var från början ett sandtag som man lät växa igen. Djur och växter har sedan vandrat in i området, säger Cathrine Ek.

Nu har det blivit ett artrikt våtmarksområde. Stor och liten vattensalamander finns det gott om men även fåglar, som kungsfiskare och sothöna. I gräset hoppar små, små grodor och paddor som fötts under året och ännu inte hunnit växa till sig. Dessutom finns en varierad flora med orkidéer och starrarter. Under våren anlitade kommunen en ekolog som inventerade grod- och kräldjursbeståndet. Resultatet när det gäller den utrotningshotade strandpaddan blev dystert.

– Ekologen hittade bara en enda strandpadda. Förra året hittade vi cirka tio. Det visar att paddan har svårt att klara sig här. Den lever en tynande tillvaro framförallt på grund av att området vuxit igen men många blir också påklörda av bilar, säger Cathrine Ek.

Strandpaddans situation ligger delvis bakom kommunens ansökan om så kallade NIP-bidrag från staten för att utveckla och inventera Smygekärr. Ansökan beviljades i förra veckan. Projektet fick 250 000 kronor. Själva ska kommunen lägga till lika mycket.

– Vi vill förbättra miljön så att det är fuktig här året runt. Strandpaddan vill ha vattendrag med sandiga bottnar utan växter medan vattensalamandern trivs på växtrika bottnar. Därför är det viktigt att vi försöker skapa olika miljöer här, säger Cathrine Ek. De senaste 100 åren har 90 procent av all våtmark i Skåne försvunnit, enligt Ek. Kommunen är nu i början av sitt arbete med att samla in kunskap om arterna i Smygekärr.

– Det är viktigt för att vi ska kunna utveckla det på ett bra sätt. Förlorar vi Smygekärr så försvinner en bit av vår natur här i Trelleborg. Det finns inte många våtmarksområden kvar, säger hon. Till hösten kommer projektet Smygekärr att dra igång på allvar, enligt Cathrine Ek.

Under vår vandring står det klart att ytterligare en art trivs fint i området: den inte så sällsynta myggan. För den som vill ströva runt och insupa naturen i Smygekärr är ett gott råd att ta på sig myggmedel.

Jessica Bloem Pettersson

0410-545 31

jessica.bloem.pettersson@

allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons