Annons

Riksspelman tog hem spelet

Fiolspelerskan Jeanette Eriksson, 16 år och riksspelman sedan 2002, tilldelades folkmusikstipendium på spelmansstämman i Smyge.
Trelleborg • Publicerad 28 juni 2003
BILD:CLAES NYBERG
BILD:CLAES NYBERGFoto: 

- Vad vore sommaren utan spelmansstämmor? Jeanette Eriksson, 16-årig fiolspelare från Helsingborg och sedan 2002 en av våra yngsta riksspelmän, fick äran att inviga årets spelmanstämma i Smygehuk. Iklädd blårosa folkdräkt med randigt förkläde och rutig klut om håret lovprisade hon folkdansen och folkmusiken. BILD:CLAES NYBERG - Det ger så otroligt mycket att få träffa likasinnade och att få höra all ny musik. Och jag hoppas att alla här i dag känner av entusiasmen från spelmännen. Och visst smittade spelglädjen av sig till den stora publiken som njöt av sol, musik och medhavd kaffekorg. Bänkarna var fyllda till bristningsgränsen och många hade till och med tagit med egna trädgårdsstolar att sitta på. Från unga och gamla spelmäns dragspel, fioler, gitarrer, nyckelharpor och flöjter ljöd Skånevals och polka. Fyra spelmän hade nominerats till Söderslätts folkmusikstipendium; Durspelaren Gunnar Tjörnebo från Trelleborg, trubaduren Egon Lang och musikläraren Jan-Erik Forslund från Ystad, samt Jeanette Eriksson. Det blev tjejen som tog hem spelet. Som tack bjöd hon publiken på egenkomponerad fiolschottis.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons