Riksdagsledamot mötte yrkesfiskare

Ett 40-tal yrkesfiskare mötte riksdagsledamoten Catherine Persson (s) på onsdagseftermiddagen. Ilskna, oroade och beslutsamma samlades fiskare från hela Sydkusten.
Trelleborg • Publicerad 9 oktober 2002
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Catherine Persson. BILD: TOMAS NYBERG Förutom dem som kom från Trelleborgs kommun slöt även fiskare från till exempel Lomma och Abbekås upp vid uppvaktningen i Rådhuset. - Det här är rena bluffen. Vi måste få fiska torsk. Jag tror inte på något stopp. Det skulle bli dödsstöten för oss. Totalt drabbar det här ett 80-tal i kommunen, det 20-tal yrkesfiskare som finns och våra familjer, säger Eva-Lena Olsson, fiskare på Gislövs läge som engagerat sig i kampen mot torskstoppet. Hon menar att ett förbud strider mot de fördrag som fattats i Maastricht och Rom. - Det skulle bli en snedvriden konkurrens om fiskare från grannländerna och inte vi fick fiska torsk, menar Olsson. Catherine Persson kunde inte lämna några konkreta besked om vad som väntar. Istället framhöll hon att hon är "mer missnöjd än nöjd" med den överenskommelse som socialdemokraterna har fattat med miljöpartiet och vänsterpartiet. - Jag tar gärna med mig era synpunkter med mig när jag åker tillbaka till riksdagen, deklarerade Catherine Persson, som betonade att hon personligen inte tror på ett ensidigt stopp. - Det verkar ohållbart om Östersjöländerna inte gemensamt hjälps åt för att skapa förutsättningar för ett bra fiske, inskärpte hon.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.