Annons

Riffet tar ton för musiklivet i Trelleborg

Mer fart och större bredd i Trelleborgs musikliv är målet för färska musikföreningen "Riffet".
Trelleborg • Publicerad 3 juni 2005
I kväll kan Jan-Åke Persson och Peter Löfqvist hälsa välkommen till Riffets första arrangemang: picknickpub med 60-talsmusik på Folkets park. BILD: TOMAS NYBERG
I kväll kan Jan-Åke Persson och Peter Löfqvist hälsa välkommen till Riffets första arrangemang: picknickpub med 60-talsmusik på Folkets park. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Man väntar sig kanske att en nystartad musikförening består av spelsugna ungdomar som slåss för replokaler, sätt att kanalisera sin kreativitet och ett vettigt alternativ till att hänga på sta'n.

Men de nio grundarna av MF "Riffet" är alla mogna medborgare, med ett gemensamt intresse att samlas kring: musiken.

Annons

– Skillnaden mellan oss och en yngre förening är att vi nog har större auktoritet och lite lättare för att bli tagna på allvar, funderar Peter Löfqvist från Riffet.

– Risken är förstås att vi skrämmer bort de yngre, och det är inte meningen, fortsätter han. De tror kanske vi är en gammeldansförening!

Riffet-kollegan Jan-Åke Persson skrattar:

– Folkmusik kan det säkert bli – men inte gammeldans! Målet är klart:

– Vi ska bidra till att musiklivet i Trelleborg blir förnyat och annorlunda. Att det kommer lite nytt blod, förklarar Jan-Åke Persson.

– Vi hade flera förslag till namn, berättar Peter Löfqvist. Men det blev "Riffet" dels för att det har en musikalisk klang, dels påminner om tuggummit som en gång tillverkades i Trelleborg.

Riffets verksamhet inleds i kväll med en picknickpub på Folkets park, i publokalen som föreningen fått låna av kommunen. Men framöver ska Riffet mer eller mindre regelbundet arrangera konserter och temakvällar för jazz, blues, rock och andra stilar – varför inte hiphop eller thrash metal, om intresset finns?.

– Här finns ett starkt musikintresse, men Trelleborg utmärker sig inte på kartan vad gäller musik, noterar Jan-Åke Persson, som flyttat till Trelleborg från Malmö där han jobbade som kultursamordnare. – Stan borde utnyttja sitt läge bättre, tycker han. Trelleborg kunde bli ett betydelsefullt kulturcentrum för musik inte bara från Skåne utan även Köpenhamn och varför inte Tyskland.

Jan-Åke Persson har också en annan vision, som om den genomförs definitivt skulle sätta Trelleborg på kartan

– Jag skulle vilja satsa på en "busker-festival", av samma snitt som finns i en del städer på kontinenten, berättar han.

Annons

En "busker" är en gatumusikant eller konstnär som framträder på gatorna och gör sitt bästa för att samla så stora besöksflockar som möjligt. Riffet-killarna hoppas också på samarbeten med andra föreningar i Trelleborg, och är beredda att kavla upp ärmarna för att ge kulturen en skjuts.

– Nöten att knäcka är hur man ska få i gång folk i sta'n. Trelleborgarna är oerhört sega. I Ystad, däremot, verkar det bli folkfest av nästan varenda liten grej, säger Peter Löfqvist.

Riffet-folket ger sig dock oförfärade i kast med utmaningen. Exempel finns ju på hur mindre orter satt sig på kartan.

– I lilla Eslöv har man en bluesfestival varje år som drar folk och har jättebra artister, påpekar Jan-Åke Persson.

– Det går. Med ett brinnande intresse kan man åstadkomma massor!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons