Annons

Ridskolorna: ”Det var väl på tiden”

Skatteverket öppnar nu upp för nya sporter. Golf, segling och ridsport tillhör de idrotter man nu kan få friskvårdsbidrag för. Så här tycker klubbarna i sydvästra Skåne.
Trelleborg • Publicerad 27 januari 2018 • Uppdaterad 31 januari 2018
Nu kan man få friskvårdsbidrag även för golf.
Nu kan man få friskvårdsbidrag även för golf.Foto: Kamran Jebreili

Joao Guiomar är klubbchef för Söderslätts golfklubb:

– Vi tycker att detta är väldigt positivt för golfen, även om det inte gäller för att spela på den stora banan. Men det kommer nog i nästa vända, att man får använda pengarna till vad man vill. Det här är ett bra första steg.

Annons

Han säger att det i Sverige finns ungefär 1,5 miljon golfare, men att bara en halv miljon av dessa är registrerade. Alltså finns det drygt en miljon golfare som inte är medlemmar i någon klubb.

– Det är folk som spelat någon gång, och som skulle kunna tänka sig att spela mer. Det är dessa som vi kan nå ut till med det här. Jag ser bara fördelar med det här och jag tror att det i framtiden kommer golfen till godo. Jag hoppas att gemene man får reda på detta. Men det är upp till klubbarna att sprida den medvetenheten, säger han.

Jonas Holmberg är verksamhetsledare för ridskolorna i Trelleborg, Vellinge och Höllviken:

– Det här tycker vi är jättebra. Det var väl på tiden, säger han.

Han säger att de känt sig förfördelade i väldigt många år när andra sporter beviljats friskvårdsbidrag, men inte ridsporten.

– Det är svårt att säga om det blir fler som börjar rida i och med det här, men den förhoppningen kan man ju ha. Men de som redan rider får ju nu en chans att få avdrag. Det är dock för tidigt att säga om det här kommer att få några jättestora effekter, säger Jonas Holmberg.

På Smygehuks båt- och segelklubb tror man inte att de ändrade reglerna kommer att ha så stor påverkan på deras verksamhet.

– För tillfället har vi inte så mycket vuxenskola, men vi kommer kanske att titta mer på det om det kommer förfrågningar, säger Johannes Nordberg, instruktör.

Marianne Palmqvist Berg, ordförande i Skanörs båtklubb, är mer positiv:

– Hittills har vi mest barn i vår seglarskola, men det kan vara så att intresset hos vuxna ökar om man kan använda bidraget till det, och det vore ju jättepositivt, säger hon.

Annons

Håkan Johansson är klubbchef på Trelleborgs golfklubb:

– Även om golfförbundet jobbat för det länge, så kom det här som en överraskning för mig, säger han.

– Jag tror att utifrån ett medlemsperspektiv har det här ingen påverkan. Det som är positivt är att det underlättar introduktionen till sporten. Och det finns ju ingenting negativt med det. Men vilka effekter det får, återstår att se. Men det är möjligt att vi kommer att se ett ökat intresse, säger Håkan Johansson.

Rasmus ThedinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons