Annons

Ridledsförening i kris

Ridskolan i Anderslöv har lagt ner. Trelleborgs ryttarförening kämpar för sin överlevnad. Nu ser det dessutom mörkt ut för Söderslätts ridledsförening. Sommarens tilltänkta ridläger med polska och svenska ungdomar blir inte av.
Trelleborg • Publicerad 18 juli 2013
Foto: Marc Femenia / SCANPIX

– Vi får väl se vad som händer framöver. Nu ser det inte allt för ljust ut, säger Bengt Håkansson, ordförande i ridledsföreningen.

När ryttarföreningarna kämpar för att överleva finns varken kraft eller pengar att satsa på kringbyggande verksamhet. Enligt Bengt Håkansson är ridlederna tänkta som ett bra komplement, men får prioriteras ner nu när ordinarie verksamhet, som ridskolor, har det tufft.

Annons

I februari skrev Trelleborgs Allehandaom att ridledsföreningen var på god väg att inleda ett samarbeta med ridklubbar i Polen. Representanter för ridledsföreningen var i Gdansk och hälsade på flera gånger med avsikten att anordna ridläger för svenska och polska ungdomar. De ansökte om pengar från kommunen och hade blivit lovade 60 000 kronor från privata medel. Då trodde Bengt Håkansson att det första lägret skulle hållas i sommar.

Men nu har planerna blåsts av. Kommunen sa nej till att hjälpa föreningen och då försvann också de andra 60 000 utlovade kronorna.

– Vi ligger lite lågt. Det var ridskolan i Anderslöv som utnyttjade ridlederna. Nu finns inte den verksamheten längre och vi vet inte riktigt vad som händer, säger Bengt Håkansson.

Att planerna på ett ridläger gått i stöpet är ingenting som förvånar honom. Enligt honom jobbar hela ridsporten i motvind.

– Det händer en hel mindre positiva saker inom ridsporten i dag. Och det går inte att komma ifrån att sporten är styvmoderligt behandlad.

Varför det ser ut så vet han inte. Kanske är hästmänniskor dåliga på att marknadsföra sig gentemot kommunen. Särskilt överraskad är han dock inte.

– Jag har hållit på med ridsport hela mitt liv. Man är luttrad. Vi har haft det mycket kärvt tidigare, vi är ett härdat släkte, säger han.

Louise Löfgren
Nina Lind
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons