Annons

Rickard, 42, grillar hundra dagar om året – ”Rökte julskinkan”

Nu drar grillsäsongen i gång. Åtminstone för de allra flesta. Trelleborgaren Rickard Svensson grillar hundra dagar om året. ”Grillsäsongen sträcker sig från 1 januari och slutar den siste december,” säger han.
Trelleborg • Publicerad 3 maj 2022 • Uppdaterad 3 juni 2022
Det är alltid grillsäsong för Rickard Svensson i Trelleborg.
Det är alltid grillsäsong för Rickard Svensson i Trelleborg.Foto: Tomas Nyberg

Rickard Svensson har alltid varit intresserad av matlagning. Han gillar att ”fixa och trixa”, som han uttrycker det, bjuda hem vänner och ha det trevligt. Och det är en särskild typ av matlagning som har en speciell plats i Rickards Svenssons hjärta – grillning.

– Jag kunde börja på riktigt när jag skaffade eget boende. Så en tjugo år har jag hållit på. När man skaffade villa så exploderade det, säger han.

Annons

I och med vårvädrets intåg är det många som börjat snegla på grillen eller kanske rent av hunnit njuta av säsongens första köttbit. För Rickard Svensson gör väder och vind mindre skillnad, han grillar året om.

– Det finns ingen grillsäsong, det finns ett grillår. Grillsäsongen sträcker sig från 1 januari och slutar den siste december. Jag rökte julskinkan på lilljulafton. Det finns mer eller mindre ingenting du inte kan grilla, säger han.

Rickard Svensson arbetar som säljare inom maskinindustrin. Han bor i Trelleborg med sin sambo och två barn.
Rickard Svensson arbetar som säljare inom maskinindustrin. Han bor i Trelleborg med sin sambo och två barn.Foto: Tomas Nyberg
Rickard Svensson tipsar

Tre otippade grejer som blir supergott på grillen

Citron. Dela citron på mitten. Lägg den på grillen, direkt ovanför glöden. Låt den få lite färg och att sockret i citronen karamelliseras. Kläm ut saften över en sallad, i stället för en marinad.

Öl. Skär små hack i en korv du gillar. Lägg den i en grillform tillsammans med lök. Häll på en öl och låt koka på grillen ett tag. Ta ur korven och låt den rinna av. Lägg på grillen, direkt ovanför kolen, och ge den lite färg. Servering: skeda på lite av den kokta löken och ät med en trevlig senap.

Brie. Skär ett tunt rutmönster på brieostens ovansida. Lägg den på ett galler i grillen. Ha på rikligt med rökspån och stäng locket. Öppna locket ofta för att se till att osten inte smälter helt. Den är klar när den börjar bli mjuk och har fått fin gyllenbrun färg. Lägg valnötter ovanpå osten och häll på honung. Servera tillsammans med hjortronsylt.

Rickard Svensson spenderar en hel del tid på olika forum och grupper på nätet där det flitigt diskuteras allt som rör grillning och där man delar med sig av recept och tillagningsmetoder. Nyligen tog han intresset till nästa nivå och blev certifierad domare i grillning. Han kan nu döma grilltävlingar i hela världen. Planen var att döma SM i grillning, men det krockade med en sommarfest så det passade inte i år.

Han är inte ensam om sitt intresse. Åtminstone upplever Rickard Svensson själv att intresset för grillning har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Förr slängde många på en flintastek och var nöjda med det. Nu rycks allt fler med i experimentandan och även gemene man kan tycka det är kul att testa nya tillagningsmetoder.

– Nu håller till och med Svensson på att laborera med olika typer av rökspån, säger han.

Det är denna anda Rickard Svensson tycker är viktigast. För honom är grillning ingen millimetervetenskap. Man behöver inte köpa de allra dyraste prylarna, men kanske inte de billigaste heller.

Det handlar om att testa sig fram och våga göra fel.

– Det viktigaste – och det spelar ingen roll vad man håller på med, om det är fotboll, cykling eller vad det är – det viktigaste är att man har kul, säger Rickard Svensson.

Rickard Svensson tipsar

Så tar du grillningen till nästa nivå

Vänta in rätt glöd. ”Många tänder grillen och börjar direkt. Då är man klar när glöden är som bäst.” Glöden ska vara askgrå, då ska man börja.

Använd inte tändvätska. ”Det är massa kemikalier. Det kan ge smak till maten och är en otrevlig doft.” Använd i stället grilltändare eller grillrör.

Bra råvaror. ”Hellre kvalitet framför kvantitet.”

En ordentlig grill. ”Man kanske inte behöver köpa de allra dyraste grillarna, men undvik den för 100 kronor på Överskottsbolaget.”

Var inte rädd för fett. ”Fettet är smakbärare och det gör det enklare att grilla. Det är mycket svårare att grilla en bit som är väldigt fettfri. Jag skulle aldrig få för mig att grilla en bit oxfilé.”

Sluta med slabbiga marinader. ”Köttet skvalpar bara runt i marinaden.” Använd i stället torra kryddblandningar.

Testa dig fram, våga göra fel. ”Jag har misslyckats hur många gånger som helst.”

”Det viktigaste – och det spelar ingen roll vad man håller på med, om det är fotboll, cykling eller vad det är – det viktigaste är att man har kul.”
Rickard Svensson, grillentusiast
Mandus ÖrarbäckSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons