Annons

Revisorer kritiska mot dålig kontroll

Trelleborgs kommuns revisorer kritiserar den dåliga kontrollen över kommunens grejor.
Trelleborg • Publicerad 11 februari 2005

Bara undantagsvis finns det förteckningar över inventarierna på de olika förvaltningarna.

Det menar kommunens revisorer efter att de granskat inventarieförteckningarna på Trelleborgs kommun.

Annons

"Med tanke på att kommunen äger ett stort antal inventarier till ett sammanlagt högt ekonomiskt värde är det av betydelse att säkerställa innehavet" menar revisorerna i sin rapport.

Revisorerna anser att det är viktigt för den interna kontrollen att det finns aktuella förteckningar över inventarierna. Men det är bara i undantagsfall som revisorerna hittat några förteckningar.

Därför kräver nu revisorerna svar från kommunstyrelsen senast 11 mars i år om vad som ska göras för att förbättra situationen.

Enligt revisorernas rapport fanns det maskiner och inventarier till ett sammanlagt värde av 63, 5 miljoner kronor upptagna i kommunens bokslut för 2003.

Trots de stora värdena har kommunen inga gemensamma regler eller riktlinjer för hur inventarierna ska förtecknas.

När det gäller kommunstyrelsens ansvarsområde finns det enligt rapporten bara regler för hur IT-utrustningen ska förtecknas. I övrigt finns inga regler.

Inte heller IT-avdelningen har några skrivna regler för hur inventarier som köps in ska förtecknas. i stället handlar det om en praxis.

Några gemensamma regler finns inte heller hos kulurnämnden. På Trelleborgs museum sker ett kontinuerligt arbete med att inventera olika föremål. Uppskattningsvis är 40 procent av samlingarna inventerade, enligt rapporten.

Revisorerna menar att arbetet med inventeringen har pågått i många år och att kulturnämnden bör ta ställning till hur det ska fortsätta och sätta upp en tidplan för arbetet.

De olika andra nämnderna har sällan några fastställda regler för hur inventarier ska förtecknas. I vissa fall finns en del stöldbegärliga saker listade liksom fordon och inhyrda objekt.

Annons

Revisorerna menar att sammantaget ser det ut som om det bara är i undantagsfall som inventarierna finns förtecknade. De poängterar att det är av stor vikt att snarast sätta i gång arbetet med att få till aktuella listor över inventarier inom samtliga verksamheter i kommunen.

Kommunen bör först och främst utarbeta gemensamma riktlinjer för vilka inventarier som ska finnas med i förteckningarna, var varan finns, med fabrikat och tillverkningsnummer, att stöldbegärligt gods stöldskyddsmärks och att försäljning och utrangering av inventarier dokumenteras.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons