Annons

Revisor misskötte sitt eget företag

En godkänd revisor i Trelleborg har både misskött sitt eget företag och gjort slarviga revisioner åt andra. Det konstaterar Revisorsnämnden som nu beslutat att upphäva revisorns godkännande.
Trelleborg • Publicerad 1 juni 2005

Revisorsnämnden har granskat en Trelleborgsrevisor och kommit fram till att hans arbete brustit på ett flertal punkter. Dels när det gäller den egna firman och dels när det gäller uppdrag som han utfört.

Revisorsnämnden har därför beslutat att upphäva revisorns godkännande. I styrelsen för revisionsfirman satt en anhörig till revisorn som inte är godkänd eller auktoriserad revisor. Nämnden konstaterar därmed att revisorn brutit mot lagen som säger att endast kvalificerad revisor får ingå i ledningen för en revisionsbyrå.

Annons

Revisorn har dessutom under flera år lämnat in årsredovisningar för sitt företag för sent och slarvat med inbetalningen av skatter och avgifter. Nämnden anser också att revisorn brutit mot revisorslagen när det gäller revisorers opartiskhet och självständighet.

När det gäller de uppdrag som revisionsbyrån utfört har Revisorsnämnden kontrollerat utförda revisioner för fem olika företag. I samtliga fall fann nämnden att det saknades tillräckligt med underlag för att kunna dra de slutsatser om bokföring och annat som revisorn gjort. När revisorn fått frågor om det har denne inte heller kunnat besvara dessa eller ta fram dokumentation som visade att det utförts en godtagbar revision. De förklaringar till bristerna, både när det gäller det egna företaget och de utförda uppdragen , som revisorn har lämnat godkändes inte av nämnden. De menar att det som framkommit är av så allvarligt slag att omständigheterna måste anses som synnerligen försvårande och att revisorns godkännande ska upphävas med omedelbar verkan.

Enligt Revisorsnämndens egen statistik är det högst ett tiotal revisorer per år som får sin auktorisation eller sitt godkännande upphävt. Nämnden kan också dela ut varning förenad med straffavgift, en ren varning eller en erinran.

Revisorsnämnden är tillsynsmyndighet för samtliga godkända och auktoriserade revisorer samt registrerade revisionsbolag. Revisorsnämnden sorterar under Justitiedepartementet.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

$LOC_ON$TRELLEBORG$LOC_OFF$
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons